Milica Orešković prijavila supruga Tihomira za obiteljsko nasilje

Iako je Milica bila umirovljena djelatnica SIS-a, i majka troje malodobne djece, te joj odvjetnik Branko Šerić vodio spor oko stana u Boškovićevoj sa “Šipadom” iz Sarajeva, ona je osim fizičkog nasrataja na Levara, bila prisutna i 1998-e u restoranu Purger kad je društvo njenog muža nasrnulo na Stipu Šuvara, pa čak i inicirala napad.

Milan Levar je od mobitela bio nerazdvojniji, nego od noža za samoobranu. S početka jeseni 1999-e nazvao me sa svoje na moju simens ciglicu i zamolio da ga saslušam, jer da će u protivnom napravit nešto strašno. Naravno da sam ga saslušao. A priča je bila da se smrzneš i pamtiš cijeloga života.

Htio je Levar, tako, toga dana u rujnu 1999-e prijeći cestu kod majčine kuće u Kaniškoj ulici u Gospiću. Točno pred njim zaustavio se neki crveni auto zagrebačkih registracija. Iz njega je s mjesta suvozačice izašla omanja suhonjava ženica i upitala ga je li on Milan Levar. Kada je potvrdno odgovorio, ona mu je odvalila šamar. Udaljavala se prema automobilu, pljunula prema njema i rekla: To ti je zato što sramotiš obitelj Orešković. Kad je sjela, sa vozačkog mjesta Levaru je veselo domahivao Tihomir Orešković. Nagovorio je svoju suprugu Milicu da Levaru opali šamar, pa tko preživi. On je svakako na dobitku.

Levar mi je to ispričao, smirio se i nije ih otišao tražiti s nožem u grad. Kad je Levar ubijen, Oreškovićeva reakcija za Jutarnji list bila je: “Ma boli me k….”, za povijest ju je zabilježio novinar Krešimir Žabec, a pronosio Saša Leković.

Orešković je odgađao pritvore, suđenja, pa i tražio manju kaznu od Vrhovnog suda jer je obiteljski čovjek s troje malodobne djece. A iako je Milica bila umirovljena djelatnica SIS-a, i majka troje malodobne djece, te joj odvjetnik Branko Šerić vodio spor oko stana u Boškovićevoj sa “Šipadom” iz Sarajeva, ona je osim fizičkog nasrataja na Levara, bila prisutna i 1998-e u restoranu Purger kad je društvo njenog muža nasrnulo na Stipu Šuvara. Usput, Šerić je istodobno, u skladu s lijepom odvjetničkom etikom, zastupao i udovicu pokojnog Milana Levara, Vesnu u sporu s državom na ime materijalne odštete za nematerijalnu štetu nastalu ubojstvom gospićkog svjedoka. A Milica, u slučaju Šuvar, ne samo da nije ništa učinila da spriječi Zdenka Ivankovića u fizičkom napadu na dr. Stipu Šuvara, nego se čini iz jednog izvještaja Borisa Rašete i kasnijih svjedočenja da je ona upravo i potaknula taj incident.

Večera je započela u osam sati navečer. Ništa, isprva, nije upućivalo na bilo kakav rizik. No, vremenom se do Šuvarovog stola okupilo veće društvo, čiji su se članovi mijenjali ali su dvije žene i dva muškarca cijelo vrijeme bili prisutni. Vremenom, to je društvo počelo pjevati, uglavnom ustaške pjesme. Uglavnom su to bili poznati napjevi o Anti Paveliću, Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu, ustaškim ikonama iz vremena Drugog svjetskog rata. Čuli su se i ne previše poznati stihovi: – Aoj Liko, da ti nije katolika; ti bi bila Srbija Velika… – Druže Tito, ti se samo ženi, ali… pritom daj i meni; i sličan repertoar. Do deset sati navečer, kada je Šuvarovo društvo odlučilo poći van, pjevači su rastjerali sve goste. Prva je pošla jedna žena iz Šuvarovog društva, no pjevači su joj prepriječili put. – Slušaćete i ovo! rekla je žena iz pjevačkog društva, misleći na “Juru i Bobana”. Kada ju je ova zaobišla, od stola se digao jedan mlađi, visok muškarac i Šuvarovu prijateljicu – nokautirao! Na to se cijelo nasilnikovo društvo diglo na noge, a on je, najprije, dva puta snažno udario Stipu Šuvara, kojemu je od udarca pukao bubnjić, a potom i ostale članove njegova društva koji su bili sleđeni.

Boris Rašeta, AIM, ZAGREB, 19.10.1998.

Zdenko Ivanković (napadač na Stipu Šuvara), Čedo Blašković i Tihomir Orešković u stanu u Boškovićevoj ulici, nekadašnjem vlasništvu “Šipada” iz Sarajeva.

Prošlog je vikenda taj isti hrvatski vitez, obiteljski čovjek i praktični katolik završio u na mjesec dana remetinečkog pritvora na osnovu prijave iste ove Milice (po pisanju Index.hr) za kontinuirano obiteljsko nasilje, a nakon provedene kriminalističke obrade. Milica Orešković više nije mogla trpjeti tu svoju talačku životnu situaciju. Govorilo se i o tome Tihomir uz pomoć činjenice da je Milica porijeklom s Kupresa dobije BiH državljanstvo te da njih dvoje odu živjeti u BiH gdje neće važiti EUN za njega koji treba stići iz Njemačke. Kako pojašnjava Dušan Miljuš u Jutarnjem:

Tihomiru Oreškoviću, koji je bio osuđen za ratne zločine u Gospiću i zbog toga izdržao dvije trećine zatvorske kazne, određen je pritvor do 29. lipnja jer je učestalo i dugo prijetio supruzi i djeci, vrijeđao ih i omalovažavao, što je kod njih izazvalo osjećaj straha, nesigurnosti i poniženja pa ga je supruga odlučila prijaviti policiji.

Manje-više ona je svjedokinjom svih njegovih značajnijih životnih avantura. Osim možda same obuke kod KOS-a u Pančevu na koju je prebačen sa normalnog odsluženja JNA u Valjevu.  No nakon Tihomirova povratka iz Pančeva on i Milica su se vjenčali, a kum im je bio Ivan Zvonimir Čičak. Možda ona nije bila svjedokom ni njegovih avantura iz 1983-e u Njemačkoj, jer je bila u Zagrebu zaokupljena brigom oko njihove jednogodišnje kćeri Croatiane. No, njihovi se životni putevi spajaju opet 1984-e gdje se nalaze u Chicagu. Tamo im se rađa i druga curica Jadranka, a kasnije sin Stipe, inače vjenčani kum Karla Resslera. Croatiana je zadnjih godina, otprilike kad i Zdenka Bušić u MVPE-u, angažirana u Sredšnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske. Često putuje sa Zvonkom Milasom i Zdravkom Bušić u posjete Hrvatima u svijetu od Münchena i Beča, preko Melbournea i Sydneya do Chicaga i New Yorka.

Miličina i Tihomirova najstarija kći Croatiana kao državna službenica često pomaže vukovarskom gradonačelniku Ivani Penavi u prikupljanju priloga za njegove akcije u Vukovaru. Ovdje je dove Penavu u društvo američkih Hrvata Ivana Grbešića i Luke Mišetića.

Nisam siguran da su obitelji Orešković u ovom trenutku u mogućnosti pomoći njihovi dosadašnji patroni Zdravka Bušić i Vladimir Šeks. No i ne treba im nikakva druga podrška osim one ljudske da se izmaknu talačkoj situaciji u kojoj ih zbog svoje mračne prošlosti drži Tihomir Orešković. On će već uskoro dobiti priliku da ju službeno ispriča, ako bude želio, naravno.

Ante PavelićBoris RašetaBranko ŠerićČedo BlaškovićCroatiana OreškovićDušan MiljušIvan GrbešićIvan PenavaIvan Zvonimir ČičakJure FrancetićKarlo ResslerKrešimir ŽabecLuka MišetićMilan LevarMilica OreškovićMira ŠuvarSaša LekovićStipe ŠuvarVesna LevarVladimir ŠeksZdenka BušićZdenko IvankovićZdravka Bušić
Comments (7)
Add Comment