Milan Mrla: Tragom ubojica Milana Levara

Milan Mrla vješto izbjegava svako pojavljivanje u javnosti od smrti Milana Levara. U kakvim je on odnosima s Josipom Vukina, najmisterioznijim nabavljačem oružja, kojeg je zagrlio na predstavljanju knjige Davora Peitela u Gospiću koncem 2011-e, još je teško odgonetnuti. U međuvremenu se Mrla sprijateljio s Mirom Lacom, Norčevim ratnim pomoćnikom, a koji je već dulje na čelu ureda zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića. Preko te veze, Mrla je prošle godine ishodio boravak u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, u trajanju dva tjedna,a na na teret proračuna Grada Zagreba.

Vladimir Šeks, trenutno najmoćniji HDZ-ovac slikao se ljetos nakon promocije svoje knjige “Državni udar” u društvu Tihomira Oreškovića. A u rujnu 2000-e nakon što je ubijen Milan Levar i prije uhićenja Tihomira Oreškovića, prema tvrdnji Anite Malenice, danas predsjednice Vijeća za elektroničke medije, a tada novinarke Slobodne Dalmacije, Vladimir Šeks joj je izjavio:

Šeks je odgovarajući na pitanje je li nakon ubojstva Levara Hrvatska na pragu političkog nasilja i terorizma ustvrdio da je moguće da u Hrvatskoj bude još takvih ubojstava ako se nastavi kriminalizacija HDZ-a, kao cjeline i ako se stvara atmosfera javnog pogroma i linča. Naime, objašnjava Šeks dalje, ako bilteni nove vlasti Globus i Nacional nastave širiti mržnju prema HDZ-u, onda se može dogoditi i još gorih stvari. Nastavi li se duhovnim terorizmom, može lako doći i do pravih ubojstava i politički intoniranog nasilja, tvrdi Šeks.

Gordana Grbić, Novi list: 11. 09. 2000.

Na promociji Šeksove knjige, pored braće Orešković, bila je i autorica spomenutog intervjua Anita Malenica, po vlastitim riječima, velika prijateljica partnerice Ivice Oreškovića, Ivane Petrović.

Ivica Orešković je na svom fejs profilu objavio sliku svog brata Tihomira sa Šeksom. U komentarima njegova partnerica Ivana Petrović objašnjava dragovoljcu HOS-a iz Vukovara Damiru Radniću da je Tihomir smršavio.

Naravno, ova fotografija uz priloženu Šeksovu izjavu ne može biti sudski dokaz o pokroviteljstvu HDZ-a nad ubojstvom Milana Levara, ali je svakako vrijedna indicija kojom se do danas neriješeni najpoznatiji političko ubojstvo u Hrvatskoj, može rasvijetliti.

Do objave te fotografije potpuno sam smetnuo s uma kakava je uloga Vladimira Šeksa u priči oko ubojstva Milana Levara. Koncentrirao sam se na meni neposredno poznate detalje. Kako je Hrvatska mala država, a većina povezana s ubojstvom uvjerena da ono nikada neće dobiti sudski epilog, pa dopuštaju da njihovi međuodnosi postaju javni putem društvenih mreža, tako sam naišao na još neke zanimljivosti, recimo to tako, “na nižoj, ali bližoj razini odgovornosti”.

Na naslovnoj fotografiji, lijevo je Milan Mrla, čovjek koji je prema vlastitim riječima razgovarao s Tihomirom Oreškovićem u restoranu “Domagoj” na stadionu “Dinama” par sati nakon ubojstva Milana Levara. Do njega je Josip Vukina, misteriozni nabavljač oružja za Hrvatsku. Fotografiju je objavio na fb stranici Braniteljske zadruge Arka naša, Zoran Grujić, ravnatelj iste. Nastala je na promociji knjige umirovljenog pukovnika HV-a, Davora Peitela, koncem 2011. u Gospiću. Na promociji u Otočcu, nešto ranije, Peitelu je gost bio i Slavko Degoricija, ratni zamjenik ministra policije. Degoricija je za vrijeme posjeta Franje Tuđmana Gospiću 17. studenog 1991. upoznao predsjednika s Milom Mrlom i preporučio mu ga kao iskusnog borca. Mrla je kao i Peitel došao iz bivše JNA. Peitel je bio prvi zapovjednik ZNG-a u Gospiću, ali je potjeran u Otočac, a na njegovo mjesto je postavljen Mirko Norac. Njega sam osobno upoznao za svog novinarskog boravka u Gospiću početkom rujna 1991. kada sam prvi put sreo i braću Tihomira i Ivicu Orešković. Kao o jednom od prvih zapovjednika HV-a, o Peitelu piše i Josip Manolić na 294-oj stranici svoje knjige “Špijuni i domovina”.

Milan Mrla i Franjo Tuđman u Gospiću 17. studenog 1991. ispred kamera i mikrofona HTV-a.

O povezanosti Mile Mrle s ubojstvom Milana Levara pišem i govorim od prvog dana. Na nagovor i uz posredovanje Milana Levara razgovarao sam s Mrlom i Degoricijom dva dana prije ubojstva. Mrla mi je tada najvio da će Levar biti ubijen. Degoricija je za pokojnika govorio da je lud, a da leševi pobijenih gospićkih civila nikad neće biti pronađeni jer je na mjestu gdje su bačeni (farma borova Žitnik) sad već šuma. Kada sam ove i druge informacije počeo objavljivati na svome starom blogu još sredinom 2000-ih zvali su me i prijetili mi i Mrla i Degoricija. Mrla stanuje u Zagrebu na Trešnjevki u koji je bespravno uselio. Znali smo se sretati i u kvartu kad sam živio u Zagrebu i više puta mi je prilazio prijeteći mi kako moram maknuti s interneta ono što sam objavio o njemu i Levaru. U Mrlinu povezanost s ubojstvom Milana Levara sumnja čak i Ivica Rožić, poznatiji kao Beli vuk, osoba koju se više puta sumnjičilo da je pripremio bombu od koje je stradao svjedok zločina.

O povezanosti braće Orešković s Mrlinim prijateljem Davorom Peitelom također sam pisao nedavno.

U Peitelovoj knjizi “Na prvoj crti protiv smrti” opisan je i Milan Mrla zvani Rambo i njegov pokušaj pomoći selu Čanak u prosincu 1991. Davor Peitel ističe Mrlino “herojstvo” i bilježi propuste snaga pod zapovjedništvom Mirka Norca.

Tu bi se negdje mogla naći i potvrda onoga što mi je govorio Milan Levar da je Mirko Norac bio ljut na Mrlu zbog ponašanja oko Čanka kriveći ga za pogibiju svojih ljudi. Mrla je koncem devedesetih dolazio s Milanom Levarom kod Marka Ercega koji se predstavljao suradnikom ICTY-a i govorio o ulozi Mirka Norca u zločinima u Gospiću i njihovu zataškavanju. Kada sam upzorio Levara da je Mrla moguće naslonjen na Tihomira Oreškovića, on mi je kazao da to zna, ali mu je od koristi jer ne može podnijeti Norca. Ispostavilo se da je Levar nije imao pod kontrolom situaciju s Mrlom.

Milan Mrla vješto izbjegava svako pojavljivanje u javnosti od smrti Milana Levara. U kakvim je on odnosima s Josipom Vukina, najmisterioznijim nabavljačem oružja, kojeg je zagrlio na predstavljanju knjige Davora Peitela u Gospiću koncem 2011-e, još je teško odgonetnuti. U međuvremenu se Mrla sprijateljio s Mirom Lacom, Norčevim ratnim pomoćnikom, a koji je već dulje na čelu ureda zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića. Preko te veze, Mrla je prošle godine ishodio boravak u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, u trajanju dva tjedna, a na na teret proračuna Grada Zagreba.

“Ime koje je poznato svim slovenskim sugovornicima u priči o trgovini oružjem, a pojavljuje se i kasnije u poslovima s oružjem Ministarstva odbrane RH i njegove tvrtke RH Alana, jest Josip Vukina. Rođen u zaseoku Kačkovcu kod Klanjca, izučio je za vodoinstalatera, ali se tim poslom nije nikada bavio. Stanovnici zagorskih sela sjećaju ga se kao čovjeka koji je na seoskim sajmovima trgovao životinjama, najviše svinjama. Vukina je sve ove godine uspio biti ne samo nedostupan medijima, već i posve anoniman lik kojega nije moguće prepoznati na ulici. Ne pojavljuje se u javnosti, a njegove su fotografije prava rijetkost. Jedna od rijetkih fotografija na kojima se vidi snimljena je u zagrebačkoj zračnoj luci 15. travnja ove godine. Na fotografiji je general Ivan Čermak koji daje izjavu novinarima nakon što je sletio iz Haaga, gdje je oslobođen svih optužbi. Nekoliko metara iza njegovih leđa stoji jedan čovjek ruku prekriženih na stomaku, odjeven u tamno odijelo – to je Josip Vukina.” / Saša Leković, Novosti, 01.10.2011
Saša Leković je do sada najviše pisao o Vukininoj ulozi u trgovini oružjem, uz logistiku koju je osiguravao Josip Perković. Je li Vukina dobavljao oružje i za Otočac pa ga je Peitel pozvao na promociju svoje knjige ili je Mrla bio u njegovoj pratnji kada je prevozio oružje preko granice, a gdje ga je mogao odrediti Perković, još nije jasno. Mrla je sam za sebe govorio da je kao vojna osoba istodobno i agent civilne službe HIS u kojoj je Josip Perković bio savjetnik na ugovoru tijekom devedesetih. Ne bi to bio prvi slučaj da HIS koji je zakonski smio za suradnike angažirati strane državljane, obzirom da je to bila tzv vanjska služba, na intervenciju Josipa Perkovića angažira hrvatskog državljanina. Najpoznatiji slučaj je pokojni Veselin Marinov kojeg je Perković kao hrvatskog državljanina angažirao u operaciji “Barakuda”. Perković je većinu svojih starih suradnika naprosto vukao za sobom, od službe do službe, za koju je radio.

Josip Vukina na svjetla pozornice nakratko izlazi 2015-e kada mediji propagiraju njegov biznis s industrijskom konopljom.

Vukini je posao s konopljom, u kojem je bio sa češkim i slovačkim državljanima, izgleda propao. Njegova firma Green field d.o.o. registrirana u istarskom Tinjanu 2014-e, početkom ove godine je završila u stečaju i brisana iz sudskog registra.

Do sada su njemački istražitelji, koji se bave slučajevima ubojstava Đure Zagajskog i Stjepana Đurekovića iz 1983. otišli dalje od svojih hrvatskih kolega, koji navodno istražuju ubojstvo Milana Levara iz 2000-e. Davor Peitel, čovjek koji je još jedna poveznica između Mile Mrle i Tihomira Oreškovića, vezano za slučaj Levar, danas drži predavanja po školama o ratu, a Branko Škrtić, bivši Perkovićev SIS-ovac, koji je izvor za tvrdnje da su ubojstvo naručili Tihomir Orešković i Mladen Markač, priča o svojim ratnim iskustvima na fakultetima u Zagrebu. Tako se ponavlja socijalistička povijest kada smo govorili: “Sve što ne znam o ratu, naučio sam u školi.”

Anita MalenicaDavor PeitelFranjo TuđmanIvan ČermakIvana PetrovićIvica OreškovićIvica RožićJosip ManolićJosip PerkovićJosip VukinaMarko ErcegMIlan BandićMilan LevarMirko NoracMiro LacoSaša LekovićSlavko DegoricijaTihomir OreškovićVeselin MarinovVladmir ŠeksZoran Grujić
Comments (4)
Add Comment
  • Novi list: Bomba iznenađenja za Milana Levara - 45lines

    […] U levarovo ubojstvo vjerojatno je upleteno više osoba, a u samoj akciji podmetanja bombe sudjelovale su barem dvije – smatraju upućeni. Jedna je postavljala bombu, a druga čuvala odstupnicu. Ubojica je hladnokrvni majstor, izimni poznavalac eksplozivnih naprava. Dobro je znao i navike Levara, sam ili vjerojatnije uz pomoć još nekoga, proučio je njegovo kretanje, čak je znao što će i kada Levar raditi. Nije isključeno da se sam podmetač bombe, ili ljudi iz njegova tima, čak i družio s Levarom. […]

  • Džolan: Meštrović mi je rekao da je Tihomir Orešković jugo agent - 45lines

    […] Svojedobno su posinak Vladimira Šeksa Karlo Resssler i Stipe Orešković, sin Tihomira Oreškovića bili zajedno u New Yorku u okviru studentske razmjene i Jozo Vukušić im je tražio dodatni posao. Ova informacija koju sam dobio od anonimnog izvora bliskog Jozi Joki Vukušiću potvrđuje ranije indicije o velikoj bliskosti kolega Oreškovića i Šeksa. Tako ni njihova zajednička fotografija nastala koncem srpnja prošle godine nakon promocije Šeksove knjige u “Esplanadi” ne svjedoči o nekom slučajnom trenutku već o, moglo bi se reći, decenijskoj bliskosti. U tom kontekstu, sada sasvim novo značenje dobiva i izjava Vladimira Šeksa nakon ubojstva Milana L…. […]