Redaktor Mate Bašić kao suradnik australskog grafičara Dinka Dedića

Katarina Brozović Bašić, žena koja je Matu odvukla u Australiju iz zagrebačkih novinarskih birtija, održava dobre odnose i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, novom predsjednicom Vijeća za elektroničke medije, Imoćankom Anitom Malenicom i partnericom Ivice Oreškovića, odnosno snahom Tihomira Oreškovića, Ivanom Petrović.

 

Mate Bašić je nekadašnji jugoslavenski i hrvatski novinar. Odselio je u Australiju koncem devedesetih nakon smrti svog nerazdvojnog kolege za šankom Srđana Španovića. Riješivši koliko-toliko probleme s alkoholom, barem u obiteljskim okvirima, Bašić se iz Australije nastavljao javljati minornim desničarskim portalima, uglavnom denuncirajući svoje bivše kolegice i kolege, te zastupajući ideologiju nekadašnjih udboustaških organizacija HOP-a i HDP. Danas je suradnik australskom grafičaru Dinku Dediću na tzv “Projektu Velebit”. U Dedićevu iskrenu emigrantsku prošlost, stvarne žrtve Udbe ne vjeruju. Smatraju da je i u socijalizmu i danas radio protiv hrvatskih interesa. U tom “Projektu Velebit” nema kakvog nema protuhrvatskog elementa, koji ne veliča ustaštvo, traži obnovu Pavelićeve HPC, smanjenje prava Srbima, širi govor mržnje protiv Srba pa čak i aktualne HDZ-ove vlasti kad im se ne svidi neki njen potez. Osim Bašića i Dedića, tu su i glasoviti ratni huškači iz Slobodnog tjednika, Globusa i Panorame: Marko Marković i Marko Jurič.” target=”_blank”>tzv “Projektu Velebit”. U Dedićevu iskrenu emigrantsku prošlost, stvarne žrtve Udbe ne vjeruju. Smatraju da je i u socijalizmu i danas radio protiv hrvatskih interesa.

S lijeva na desno: Marko Marković, Dinko Dedić, Marko Jurič i Željko Glasnović

Kako u hrvatskoj dijaspori u Australiji još ima ustašonostalgičara, agenti “Projekta Velebit” tamo su odveli Marka Juriča, od Vijeća za elektronske medije kažnjenog za širenje govora mržnje, da kao neka žrtva jugosrspkokomunističke zavjere skupi koji dolar za svoju egzistenciju i nastavak protuhrvatske rabote.

Dinko Dedić lijevo. U sredini je Željko Glasnović, kanadsko-janjevački Hrvat, u Sabor ušao na listi za BiH. Desno je Marko Franović, glavni finacijer “Projekta Velebit” i australskog HDZ-a, ovih će se dana susresti s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Iza njih je karta nove NDH.

Notornog Marka Juriča, Dinko Dedić, Mate Bašić i njegova žena Katarina Brozović-Bašić, obilato koriste za torbarenje austraslkih dolara za udoboustaški “Projekt Velebit.

Organizirala je ta ekipa australsku turneju, nekadašnjeg vukovarskog branitelja, umirovljenog pukovnika Damira Radnića, sa trenutnim prebivalištem u Istri. Radnić je ranijih godina slovio kao veliki borac protiv korupcije u Istri pa se hvalio da je on Damiru Margetiću i njemačko-austrijskom novinaru Norbertu Mappes-Niediku, dao sve materijale o istarskom kraku afere Hypo. Osim što je uključen u “Projekt Velebit”, Radnić je i veliki prijatelj Tihomira Oreškovića, njegova brata Ivice i njegove partnerice, urednice vanjske politike Nove TV, Ivane Petrović.

Damir Radnić se raspituje kod Ivane Petrović o kondiciji Tihomira Oreškovića. Ovu sam fotografiju ja skinuo sa fb profila Ivice Oreškovića, koji ju je i snimio na promociji knjige Vladimira Šeksa 30. 06. 2017 u Sheratonu. Prenio ju na svoj profila, a potom ju je podijelio pravaš Željan Jurlin. To je razljutilo Ivicu Oreškovića, koji je koristio lažni profil Ivan Matić i hercegovačkog suradnika klana orešković, Zvonimira Jukića pa su oklevetali i zaprijetili svima koji su se usudili kritizirati uslikane Ivana Bobetka, Branimira Glavaša, Marka Grubišića, Vladimira Šeksa, Tihomira Oreškovića i Antu Žužula. Zvonimir Jukić je svoje prijetnje kasnije izbrisao, ali Tihomir Orešković svoju nije. Bio je to početak hajke na mene i moju obitelj i njihovih suradnika: Mladena Rogića (1Mladen Rogic – Evo me BORCINO PERATO VICU,reci ti meni sto tebe pati . kopija) i (Mladen Rogić – Da ponovimo gradivo. kopija2) i drugih pa sam ih na koncu sve bio prisiljen prijaviti Odjelu za krvne delikte PUZ-a, gdje u ponedjeljak u Heinzelovu idem dati iskaz.
Prvi s lijeva Mate Bašić ispred puničine kuće. Do njega umirovljeni pukovnik Damir Radnić. U sredini umirovljeni bojnik Viktorin Jurić Paša. Mama Katarine Brozović-Bašić. Zadnji na desno je Dinko Dedić.

Katarina Brozović Bašić, žena koja je Matu odvukla u Australiju iz zagrebačkih novinarskih birtija, održava dobre odnose i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, novom predsjednicom Vijeća za elektroničke medije, Imoćankom Anitom Malenicom i partnericom Ivice Oreškovića, odnosno snahom Tihomira Oreškovića, Ivanom Petrović.

Katarina Brozović Bašić nije vješta fotografkinja ali je uspjela ovjekovječiti Ivanu Petrović, Anitu Malenicu i Kolindu Grabar Kitarović.

Nakon što sam na FB stranici 45lines objavio prvu verziju ovog teksta “Suradnik australskog grafičara”, Katarina Brozović Bašić bila je konkretnije ljuta od svog supruga. Optužila je glasnogovornicu SDP-a, Matinu i moju nekadašnju glavnu urednicu u Globusu da ona stoji iza napada na njenog muža.

Katarina Brozović Bašić je uredila i snimila susret Mate Bašića s hrvatskom predsjednicom i sliku istog ponosno stavila za naslovnu na svoj FB profil.
Ovako supruga Mate Bašića reagira na njegov obračun sa mnom, okrivljujući SDP i Đurđicu Klancir, te glupo uplićući, bivšeg partnera glasnogovornice SDP-a, Tihomira Ladišića.

A sve se to događa u jeku obračuna klana Orešković, osuđenog ratnog zločinca Tihomira i njegova brata Ivice, specijalca SIS-a, kojeg je Josip Perković slao 1991. u Gospić, Sisak, Pakračku Poljanu… sva ona mjesta gdje su činjeni ratni zločini nad civilima Srbima, nepoćudnim ili bogatim Hrvatima sa mnom nakon što sam počeo istraživati moguću umiješanost Tihomira Oreškovića u ubojstvo hrvatskog emigranta Đure Zagajskog i nastavio rasvjetljavati ubojstvo Milana Levara.

Vanjskopolitička urednica HTV u društvu klana Orešković. Snimila Milica Orešković, Tihomirova supruga. Fotografkinja je 1999-e prema riječima pokojnog Milana Levara, svjedoka ratnih zločina ošamarila na ulici u Gospiću dok se njen muž smijao sjedeći za upravljačem njihova automobila. Da mi se nije pojadao telefonom, Levar je bio spreman krvavo obračunat s istom, ali kako mi je rekao, time bi palo u vodu sve za što se zalagao. Na koncu, on je pao na zemlju i završio pod njom od eksplozije bombe čije su postavljanje naručili oni koji su mislili da će se moći vječno smijati njegovoj smrti.

Ivana Petrović, danas orođena s gospićkom skupinom, utjecajna u klerikalnim krugovima, početkom 2000-ih, dok je radila na HTV-u, a ja ju brifirao, o krvavim događajima za koje je osuđen njen šogor Tihomir, mislila je i govorila sasvim drugačije.

A Dinko Dedić, pak, koji je kod Bašićevog omiljenog ratnog huškača Marka Markovića na Maxportalu pisao da ga je kao terorističkog emigranta, kojem je bio ne samo zabranjen ulaz u Jugoslavije već i da je ga je Udba namjerava ubiti, nedavno je pisao da ga je Tihomir Orešković dočekao na aerodromu sa skupinom svojih boraca iz domovinskog HDP-a još 90/91. Pisao je on u istom tekstu i o pojedinostima gospićkih zločina, naravno sasvim suprotno od onoga što je je utvrdio sud u Rijeci, koji je osudio Tihomira Oreškovića, Mirka Norca i Stjepana Grandića, a oslobodio Ivicu Rožića Roku i Milana Biću Čanića.

Čak je na “mrežnoj stranici svog udboustaškog “Projekta Velebit” napisao i ovo: odeći i najprominentniji ljudi HDP-a su imali biti likvidirani (Nikola Štedul, Miro Barešić, Dinko Dedić). Vodeći ratni operativci HDP-a (Mirko Norac, Tihomir Orešković) su završili na robijama.

Međutim, hrabri udboustaša Dinko Dedić mi se u privatnoj poruci ogradio od braće Orešković, Mate Bašića, ustašovanja, svih koje i svega što, i dalje promovira.

Dinko Dedić se ispričava i ograđuje.

Ranije: Paradoksalna parafraza Charlesa Bukowskog, peratovic.blog.hr, Objavljeno: ožujak 11, 2005
Svi Matanovi ljudi, peratovic.blog.hr, Objavljeno: ožujak 14, 2005

Nastavit će se…

Anita MalenicaAnte ŽužulBranimir GlavašDamir RadnićDinko DedićIvan BobetkoIvana PetrovićIvica DurdovIvica OreškovićIvica Rožić RokaJosip PerkovićKolinda Grabar kitarovićMarko FranovićMarko GrubišićMarko JuričMarko MarkovićMate BašićMilan Čanić BićoMilan LevarMilica OreškovićMirko NoracMiro BarešićMladen RogićNikola ŠtedulSrđan ŠpanovićTihomir OreškovićUDBAVladimir ŠeksZdravko MustačŽeljko GlasnovićZvonimir Jukić
Comments (13)
Add Comment