Korijeni prijateljstva Karamarka i Oreškovića u TRS-u

UDBA-ina akcija TRS dobila je ime po prezimenu Stjepana Loze, ključne osobe oko koje su se okupljali Lukež, Karamarko, Čutura, Orešković, Ugrin i drugi.

Korijene prijateljstva Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka otkrio mi je u nedjelju i ponedjeljak zagrebački svećenik i profesor povijesti Zlatko Lukež. On je komentirao na FB-u tekst o Mariu Profaci u kojem se spominje “ratni zločinac” Tihomir Orešković.
Napisao je da Tihomira Oreskovića “tzv.ratnog zločinca” poznaje sa studija povijesti i da je isti “bio je samo hrvatski domoljub i nikakav negativac”. Upozorio sam ga da bi onda trebao poznavati i Mirka Rajčića i Jakova Davida Rojnicu protiv kojih je Orešković svjedočio 1978-e i koji su zbog njega zaglavili u zatvoru. Profesor Lukež je odgovorio da se s njima nije družio, ali da jest s Tihomirom Oreškovićem, Stjepanom Lozom i Tomislavom Karamarkom.
Htio sam raščistiti nedoumice pa sam profesoru poslao privatni upit da mi objasni kada je to točno studirao povijest s Karamarkom i Oreškovićem obzirom da je Karamarko tek 1981. upisao povijest, da je 1978. bio na Pravnom fakiltetu, a da je Tihomir Orešković 1978. bio u vojsci pa navodno 1979. u Srbiji u vojnom zatvoru.

Pofesor Zlatko Lukež, lijevo, sa Aleksandarom, poglavar Hrvatske pravoslavne crkve (HPC)
Pročitajte više

Naš se razgovor dalje odvija ovako:

Zlatko Lukež: Točno, ja sam studirao malo ranije ali sam studirao paralelno još nešto posebno pa sam se družio sa malo kasnijom ekipom. Povijest sam volio od malena ali sam se bavio i nogometnim suđenjem i studijem indologije i putovanjima po Rimu i Europi turistički i kao vodič i crkvenim krugovima.

Neka predavanja za jednopredmetnu povijest polagao sam 1981 kad sam svog prijatelja Karamarka doveo na faks on je još bio gimnazijalac kad smo se družili u crkvenim krugovima.

Željko Peratović: Ali Orešković je prije vojske studirao pravo, a emigrirao je koncem 82-e.

Zlatko Lukež: On je dolazio u neka društva mladih i na faks dok nije morao pobjeći ali neka predavanja smo se družili.

Željko Peratović: Znači i Karamarko i on su se tada poznavali i družili? Ja sam znao samo za Čička da mu je bio kum.

Zlatko Lukež: Čičak je puno stariji, a ova naša ekipa kojoj pripadaju i braca Čutura su 1977 pa cak do 1987. Dinko Čutura je danas direktor ili ravnatelj državnog arhiva Hrvatske.

Željko Peratović: Da. Znam za Čuturu. On je svojedobno govorio za prilog o Karamarkovoj biografiji.

Zlatko Lukež: Logično kad smo po cijele dane i van faksa se družili.

Tomislav Karamarko u studentskim danima kao katolički rocker

Ova kockica u mozaiku biografija Tomislava Karamarka i Tihomira Oreškovića dodatno podupire moje sumnje da je bivši policajac i obavještajac te predsjednik HDZ-a opstruirao istragu o ubojstvu Milana Levara, da je utjecaja da je Croatiana Orešković zaposlena kod Zvonka Milasa u Središnjem uredu Vlade RH za Hrvate izvan RH na intervenciju očevog kolege s fakulteta, da su izgledene sumnje kako su obojica bili pripadnici HDP-a – jedan u emigraciji, a drugi u zemlji…

Napose, ako je njihov zajednički prijatelj Dinko Čutura postao ravnateljem HDA gdje je pohranjena dokumentacija UDBA-e kao “fond 1561 SRH RSUP SDS”, pitanje je na koji će način ista biti na raspolaganju njemačkom pravosuđu koje se bavi umiješanošću Tihomira Oreškovića u ubojstva Đure Zagajskog i Stjepana Đurekovića.

Indikativno je već to da je Josip Jurčević, također povjesničar, doduše nešto stariji, ali prijatelj svih spomenutih aktera, nedavno na stotinjak adresa odaslao mail kao rekaciju na moj tekst o dr. Branku Jeliću u kojem tvrdi:

On Wednesday, October 18, 2017 7:56 AM, Josip Jurčević

Poštovani,
nerado i rijetko se javljam povodom rasprava u medijima, jer su takve rasprave najčešće nestručne i površne, kako zbog kratkoće formata i brzine kojom mediji trče po temama, tako i zbog političko-obavještajno-gospodarske i drugačije aktualne interesne funkcionalnosti medija.
No, na blogu 45lines neke teme su otvorene u znatno dužem obliku, ali nažalost ni ovaj blog nije iskočio iz naznačene nestručnosti i površnosti te funkcionalnosti koja obilježava medije. Ovdje neću ulaziti u objašnjavanje razloga i motiva zbog kojih je tako.
No, kad se radi o B. Jeliću i iseljeništvu, a radi proširivanja objektivnih znanja o tim važnim temama, u privitku kao prilog nudim izvorni znanstveni članak kojeg sam prije pet godina objavio u mostarskom znanstvenom časopisu, jer to nije bilo izvedivo u Hrvatskoj. U članku su navedeni izvori i literatura, pa se uporniji mogu i time koristiti.

Usput, moguće zainteresirane, koje zaniimaju vječne teme o Udbi,skrećem pozornost na knjigu koju sam objavio prije četiri godine (20123.) “Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti”, te na mogućnost (od ove godine) da u Hrvatskom državnom arhivu postoji svima dostupni fond 1561 SRH RSUP SDS, tj. fond udbinih dokumenata, u kojem su goleme količine pisane, digitalizirane i mikrofilmirane građe.
Nažalost, ni nositelj bloga niti ostali zainteresirani do sada nisu koristili ni znanstvenu literaturu niti navedeni ili druge (koji su i ranije bili dostupni) arhivske fondove.
Nadam se da će se to nadalje početi mijenjati što će povećati stručnost i zanimljivost medijskih pristupa, a s time i posjećenost i utjecajnost bloga te konačno i razinu javnog znanja u Hrvatskoj o temama bez kojih je nemoguće znanje o sadašnjosti niti donošenje kvalitetnih odluka o budućnosti.
lijep pozdrav
josip jurčević

Brigadir HVO-a i počasni predsjednik Pavelićevog HOP-a, Slavko Grubišić lijevo u kolicima. Dr. Josip Jurčević desno. Povjesničar Jurčević promovira i uređuje Grubišićeve knjige o emigraciji i ratu, a “promaklo” mu je da u arhivu švicarske policije o ubojstvu Stanka Nižića u Zürichu 1981. piše da isti uhićen u stanu ubijenog s tragovima baruta na rukama, a da mu je pomagač bio emigrant Slavko Božić, koji je iz Švicarske pobjegao u Jugoslaviju pa potom opet u “emigraciju” u Njemačku.

Kako dr. Josip Jurčević može kategorički tvrditi da ja nisam konzultirao arhiv UDBA-e u HDA, ako za to nije dobio potvrdu od Dinka Čuture ili njemu podređenih? Nikako, jer nema drugog načina da takvo što dozna. Ja do sada nigdje nisam rekao/napisao da taj arhiv nisam koristio. Dakle, Jurčević svoju tvrdnju bazira na nezakonito dobivenoj informaciji. Nezakonitoj, jer ravnatelj HDA Čutura i njemu podređeni moraju kao poslovnu tajnu čuvati informacije o korisnicima arhivske građe.

No, mene to previše ne uzrujava jer nisam fasciniran stručnošću dr. Jurčevića. Njegovi radovi su toliko tendenciozni, selektivni i površni da se to može ustanoviti uspoređujući samo otvorene izvore, bez konzultacija s arhivima. Ne brine me zapravo ni koliko je očerupan fond UDBA-e u HDA, odnosno koliko ga se i da li ga se čupa pod novim ravnateljom. Istražitelji su za slučaj Perković-Mustač pronašli dovoljno arhivskih dokaza pa se ne bojim da za Orešković-Štimac neće.

Informacija profesora i svećenika Zlatka Lukeža biti će od koristi i u sudskim postupcima koje je Tomislav Karamarko pokrenuo protiv Josipa Manolića i Ante Barišića koje je tužio za klevetu jer su izjavljivali da je on bio suradnik UDBA-e, a on i njegov svjedok Božo Kovačević tvrde da nije već da je bio predmet obrade UDBA-e u akciji TRS.

Kad nije za računalom ili na misi, Tihomir Orešković provodi vrijeme u restoranima s prijateljima Markom Grubišićem (nije na ovoj slici), Mladenom Rogićem (u sredini) i Zdravkom Vladanovićem, suradnikom Bože Vukušića u udruzi Križni put.

UDBA-ina akcija TRS dobila je ime po prezimenu Stjepana Loze, ključne osobe oko koje su se okupljali Lukež, Karamarko, Čutura, Orešković, Ugrin i drugi.
Ivan Ugrin tako piše da je sigurno među katoličkom omladinom, koja je odlazila na vjerska putovanja u Rim, a koja spominje i svećenik Lukež, bilo i onih koji su surađivali s jugoslavenskim tajnim službama. On naravno ne kaže da je jedan od njih bio i Tomislav Karamarko. Ante Barišić tvrdi da je riječ baš o Karamarku, ali i nekim drugima.
Tihomir Orešković je služio vojsku u Valjevu 1978. kada ga je zavrbovao KOS, a Karamarko je navodno iste godine bio u garnizonu u Raškoj na jugu Srbije. Na sljedim ročištima u postupcima povodom Karamarkovih tužbi trebale bi biti prezentirane informacije Uprave bezbednosti saveznog sekretarijata za odbranu (KOS-a). Kakva je veza bila između KOS-a i UDBA-e u akciji TRS, ali i nekim drugima, moglo bi se vidjeti baš u tim sudskim procesima, a to neće biti nimalo ugodno za tužitelja. Ne budu li prezentirane te informacije, Karamarko će odahnuti a Orešković će i dalje nestrpljivo provoditi dane pred računalo prateći vijesti iz Njemačke.

Ante BarišićBožo KovačevićDinko ČuturaĐuro ZagajskiHDAHPCIvan UgrinIvan Zvonimir ČičakJosip JurčevićJosip ManolićJosip PerkovićKOSMario ProfacaMarko GrubišićMilan LevarMilan ŠtimacMladen RogićSlavko BožićStanko NižićStjepan ĐurekovićStjepan LozoTihomir OreškovićTomislav KaramarkoUDBAZdravko MustačZdravko VladanovićZlatko OreškovićZvonko Milas
Comments (3)
Add Comment