Danas na “Franju Tuđmana” iz Münchena slijeće Josip Perković

Sasvim je izvjesno da u Njemačkoj vodila i istraga za ubojstvo Đure Zagajskog (potvrdio je to proljetos za HTV njegov Robert Zagajski), ubijenog samo par mjeseci nego što je Đureković, te da je Josip Perković bio na istoj funkciji kao i u slučaju ubojstva za koji je osuđen, dakle trebao je biti optužen i za ovo ubojstvo.

Danas uprijepodne s minhenskog aerodroma put Zagreba polijeće avion LH1712 sa specijalnim putnikom u pratnji policije. Josip Perković, bivši šef UDBA-e u Hrvatskoj i ratni šef SIS-a vraća se u Hrvatsku na odsluženje kazne za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića.

Više u Jutarnjem listu.

Josip Perković bio u optužnici za ubojstvo Đure Zagajskog

Ova vijest je za mene neočekivana jer još do nedavno, njemačke vlasti Josipu Perkoviću nisu omogućavale da video-vezom svjedoči u suđenju za ratno profiterstvo Georgu Gavriloviću, koje je neki dan okončano oslobađajućom presudom zbog zastare. Pored toga, prema do sada deklariranim pravilima, Josip Perković je mogao biti vraćen u Hrvatsku tek na jesen, kada i Zdravko Mustač. Trebalo je pričekati da i Mustačeva žalba Vrhovnom sudu bude riješena, pa papiri obojice budu poslani u Njemačku za postupak pokretanja procesa povratka na odsluženje kazne.

Sasvim je izvjesno da u Njemačkoj vodila i istraga za ubojstvo Đure Zagajskog (potvrdio je to proljetos za HTV njegov Robert Zagajski), ubijenog samo par mjeseci nego što je Đureković, te da je Josip Perković bio na istoj funkciji kao i u slučaju ubojstva za koji je osuđen, dakle trebao je biti optužen i za ovo ubojstvo.

Čini se glupim objašnjenje  koje je potpisani novinar dobio od izvora bliskog njemačkim vlastima da je Angela Merkel prilikom posjete Zagrebu za kampanje HDZ-a za Europski parlament, dobila jamstva od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, da će Perković u Hrvatskoj odslužiti kaznu po zakonu – bez bilo kakvih pogodovanja kakva su se znala događati primjerice u slučajevima služenja kazni Tihomira Oreškovića, Mirka Norca, Tomislava Merčepa i Hrvoja Petrača.

Merkel i Pleković dogovorili Perkovićev povratak?

Zašto bi Andreju Plenkoviću bilo stalo da se Josip Perković što prije vrati u Hrvatsku? Zar se ime Josipa Perkovića ne vezuje uz predsjedsjedničkog kandidata SDP-a Zorana Milanovića i njegova šefa kampanje Orsata Miljenića koji su najzaslužniji za Lex Perković iz 2013-? Zar ne postoji sumnja da bi Zoran Milanović ukoliko pobijedi kao predsjednički kandidat u skoroj budućnosti kao predsjednik mogao pomilovati Perkovića?

Slična stvar je i s desnim predsjedničkim kandidatom Miroslavom Škorom. Upravo u njegovoj blizini i pozadini nalaze se ljudi s debelim vezama s UDBA-om i KOS-om. I on bi u kampanji od Perkovića mogao potražiti pomoć, a za uzvrat ponuditi pomilovanje.

Prema tome da je Andrej Plenković nešto molio Angelu Merkel vezano za Perkovića, najprije bi je zamolio da pogura protiv njega novu optužnicu i da je njemačke vlasti pošalju u Hrvatsku prije izbora, a ne da vrate samog Perkovića.

Nijemci odustali od suđenja udbašima?

Moguće je da njemačke vlasti više nemaju volje i interesa baviti se udbaškim ubojstvima, jer i priča koju sam jučer također čuo iz Münchena da bi se kroz 2 do 3 godine riješili slučajevi neposrednih ubojica Đure Zagajskog, Stjepana Đurekovića i Nikole Miličevića Bebana, isto je besmislena. Do tada se ne može sa sigurnošću tvrditi da će sumnjivci živi dočekati podizanje tih optužnica, a i rodbina ubijenih je već u teškom zdravstvenom stanju. Uostalom, što se novo može otkriti za 2,3 godine, a nije se otkrilo o neposrednim izvršiteljima od 2014-e kada su njemačkom pravosuđu postali dostupni spisi UDBA-e iz HDA, a koje čak ni sudac Dauster nije uvrštavao u suđenje Perkoviću i Mustaču za ubojstvo Đurekovića, kako bi ih se mogli iskoristiti da se pravdi privedu i neposredne ubojice?

Ostaju još dvije mogućnosti.

Josip Perković je napravio deal s njemačkim pravosuđem vezano za istrage u tijeku i zato danas dolazi u Hrvatsku, a neće umrijeti u Njemačkoj što bi mu se dogodilo da je i on bio optužen za ubojstvo Đure Zagajskog.

Josip Perković je pušten u Hrvatsku, a nije napravio deal, ali će zato uskoro stići optužnice za izvršitelje, a na jesen, kad se i Mustač vrati u Hrvatsku, i nove optužnice za Perkovića i Mustača.

 

Andrej PlenkovićĐuro ZagajskiFranjo TuđmanGeorg GavrilovićHrvoje PetračJosip PerkovićMirko NoracMiroslav ŠkoroNikola Miličević BebanOrsat MiljenićRobert ZagajskiStjepan ĐurekovićTihomir OreškovićTomislav MerčepZdravko MustačZoran Milanović
Comments (1)
Add Comment
  • Jerko Begic

    Aha tebi jos uvijek nije jasno da je sve ovo bilo samo jedna vrsta lustracije na njemacki nacin.Da su Nijemci htjeli mogli su puno tih ubistava sprijeciti a osim toga jedan od vecih udbinih GADOVA majerski je postao miljenik mnogih novinara a i tajnih policija.