ICTY: Je li motiv samoubojstva imovina Slobodana Praljka?

Ivana Petrović je nastavila s napadima na ICTY ustvrdivši da će nakon ove presude hrvatsku granicu čuvati “mudžahedini, povratnici iz Sirije”.  Zatim je plasirala lažnu vijest da je Praljak umro u zgradi suda. Potom je napala vlasti koje su surađivale sa sudom nakon čega su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njen kolega Vladimir Šeks osuli paljbu po bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću. 

ICTY je u petak priopćio da pokreće neovisnu istragu o smrti generala Slobodana Praljka. Istragom će sigurno biti obuhvaćena i odvjetnica Nika Pinter, opširnije nego što je bilo davanje iskaza nakon samog događaja. U raznim analizama tko je osuđenom za ratni zločin mogao dostaviti otrov našla se i informacija poznavatelja prilika u pritvoru i na sudu koji kažu da je odvjetnicima omogućeno da se s klijentima nađu u samoj zgradi suda u posebnoj prostoriji bez nadzora prije početka rasprave ili izricanja presude. Praljkova odvjetnica Nika Pinter u subotu tvrdi da je u četvrtak obaviještena s ICTY-a da joj je klijent u pritvorskoj sobi ostavio pismo. Ona je u razgovoru za Index rekla da ne može govoriti u ime obitelji, ali da bi ona “ako išta” voljela znati kako je Praljak unio otrov u sudnicu. A reporter Večernjeg lista Tomislav Krasnec izvijestio je na Twiteru da se u trenutku Praljkova ispijanja otrova s galerije gdje su smještene obitelji začulo “Neeee.”

Je li netko znao da Praljak ima uza se bočicu s otrovom i da ju je upotrijebio, pitanje je kojim se bave nizozemski i istražitelji ICTY-a.

HRT-ov novinar Branimir Farkaš je u ponedjeljak razgovarao s nizozemskim tužiteljstvom koje mu je reklo da ovakve istrage znaju potrajati i da će se sada fokusirati na to da pronađu nekog sudionika koji je Praljku dostavio otrov. Nisu mu htjeli potvrditi izjavu Haškog suda da Praljkovo tijelo mora ostati u Nizozemskoj do kraja istrage.

Čini se da ICTY i nizozemske vlasti nisu podlegle pritisku hrvatskih medija i političara koji odgovornost za Praljkovu smrt pripisuju sudu. U medijima u BiH, ali i Srbiji spominje se da je Slobodan Praljak bio dužan 2,800.000 eura sudu još od 2013-e.

Žalbeno vijeće Haškoga suda pozvalo je u srijedu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu da pomognu u lociranju imovine generala Slobodana Praljka kako bi sud mogao naplatiti iznos od 2,8 milijuna eura koliko je potrošio na obranu generala.
Ministarstvo pravosuđa je izvijestilo da je do zadanog roka, 5. travnja, udovoljilo zahtjevu Haškoga suda koji je u ožujku pozvao Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu da pomognu u otkrivanju imovine generala Slobodana Praljka kako bi sud mogao naplatiti 2,8 milijuna eura koliko je potrošio na Praljkovu obranu.

Branimir Farkaš s HTV-a i Ivana Petrović s Nove TV su na sramotan način komentirali izricanje presude.

Ivana Petrović je nastavila s napadima na ICTY ustvrdivši da će nakon ove presude hrvatsku granicu čuvati “mudžahedini, povratnici iz Sirije”.  Zatim je plasirala lažnu vijest da je Praljak umro u zgradi suda. Potom je napala vlasti koje su surađivale sa sudom nakon čega su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njen kolega Vladimir Šeks osuli paljbu po bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Ivana Petrović je snaha ratnog zločinca iz Gospića Tihomira Oreškovića koji je državi bio dužan vratiti novac koji je ona isplatitala obiteljima njegovih žrtava.

Očito da redakcija Nove TV ne smatra da je njihova urednica u sukobu interesa kad ju šalju da prati suđenja za ratne zločine. Ali ICTY nije hrvatski sud i baš će zbog pritisaka inzistirati na utvrđivanju odgovornosti za pomaganju u samoubojstvu, posebno ako su uvjereni da je motiv 2,800.000 eura koliko im je Slobodan Praljak ostao dužan. Hoće li ICTY sad tražiti da se blokira imovina Praljkovu posinku i da se od nje naplati ili će račun poslati Vladi RH, ubrzo ćemo vidjeti.

Branimir FarkašICTYIvana PetrovićKolinda Grabar kitarovićNika PinterSlobodan PraljakTihomir OreškovićTomislav KrasnecVladimir Šeks
Comments (1)
Add Comment
  • Petrović optužuje ICTY za ubojstvo Slobodana Praljka - 45lines

    […] urednica Nove TV nastavila je optuživati ICTY za smrt ratnog zločinca Slobodana Praljka i nakon što se vratila sa izvještavanja iz Haaga u Zagreb. Prvo je s partnerom Ivicom Oreškovićem (naslovna slika), umirovljenim časnikom […]