Hrvoje Petrač – duh iz kriminalne hobotnice

Povodom vijesti da je Hrvoje Petrač (64) u sukobu sa Vjekom Sliškom (29) izvukao deblji kraj neki su novinari objavili ponešto iz crne kronike 90-ih i 2000-ih kao neku moguću pozadinu, odnosno pretpovijest događaja. U tim analizama, čini mi se, nepravedno je izostavljeno nekoliko epizoda: Povraćanje Ranka Ostojića nakon sastanka s Hrvojem Petračem u Trstu, ubojstvo Veselina Marinova, lepoglavski dani sa Tihomirom Oreškovićem, smrt Vinka Žuljevića Klice… Subotnji večernji događaj ispred “Esplanade”, bar na simboličkoj razini, sve je više od slučajnog obračuna dvojice muškaraca.

Hrvoje Petrač i video snimke

I dok odvjetnik Vjeke Sliška (29) tvrdi da će snimke nadzornih kamera pokazati da je Hrvoje Petrač prvi napao, neki se mediji trude prikazati Sliška kao tempiranu bombu na osvetničkom pohodu. “Nema dokaza da je Petrač dao ubiti braću Vjeku i Marka Sliška, ali Markov sin zato što ima tetovaže ove dvojice, želi nanijeti Petraču zlo”, tako bi otprilike glasio sažetak izlaganja nekih eksperata oduvijek bliskih Petraču.

Mene je sukob pred Esplanadom podsjetio na jedan snimak koji je objavio 16. siječnja 2015-e Velimir Bujanec, dobivši ga od samog Petrača. Davor Butković bio je jedan od novinara koji su napisali najviše kritičkih tekstova o Petraču. Butković je njegovao i bliskost sa Ivom Sanaderom komu je uhićeni Petrač poručio da je Smradaner i da će njegova karijera završiti političkim samoubojstvom.

Može se o Davoru Butkoviću, inače misliti što se hoće, ali sačekuša u WC-u, koju je Petrač priredio Butkoviću i potom preko Bujanca dao ju u javnost, klasično je mafijaško ponižavanje. Jednako onom koje su zabilježile sigurnosne kamere na Esplanadi neki dan.  Mučno za gledati. U tom je snimku očito uživao samo Velimir Bujanec, jer ne vidim da su ga nešto s oduševljenjem pozdravili ni njegovi sljedbenici na fejsu. Bujanec je to odradio za Petrača jer ga je tako zamolio njegov patran iz kriminalnog podzemlja Vinko Žuljević Klica, koji će nešto kasnije te godine biti ubijen, a Bujanec i Petrač će mu biti svečani gosti na sprovodu.

Mladen Rogić, jedan branitelj iz kruga Tihomira Oreškovića, Velimiru Bujancu izražava sućut zbog pogibije Vinka Žuljevića Klice. Koliko je poznato, Klica i Bujanec nisu bili nikakvi rod.

Hrvoje Petrač i mreža Josipa Perkovića

Kad se analiziraju ovakvi događaji, obavezno se posegne i za nekim paralelama iz prošlosti, nekim obrascima… Meni se čini da ovdje vrijedno podsjetiti na ubojstvo Veselina Marinova, agenta HIS-a kojeg je na vezi držao Josip Perković.

On je bio glavni lik knjige “Zagrebačka mafija” Jasne Babić. Knjiga je zamišljena kao medijska obrana “zagrebačke mafije” kojoj se tad sudilo, a čiji navodni šef Hrvoje Petrač nije bio optužen. Preko dokumenata iz HIS-a koje je dobila od Josipa Perkovića, Jasna Babić je rušeći optužnice, otkrivajući identete zaštićenih svjedoka u postupcima protiv Petračave ekipe, otkrivala kriminal tzv “prave mafije” iliti kako su ju obzirom na zemljopisnom porijeklo njenih aktera prozvali “hercegovačke”. I još prije nego je ubijen ubojica Veselina Marinova, Vinko Žuljević Klica, on i Hrvoje Petrač su se pomirili.

A sjećate li se  je Klica ubio Marinova? Slučajno. Ovaj je naletio u birtiju u kojoj je Klica sjedio i potegao pištolj. Klica je bio brži. Klica je oslobodjen optuzbe za ubojstvo jer ga je počinio u samoobrani. A pisali su neki izvori tada bliski Ranku Ostojiću da je Marinov otišao u lokal gdje ga čekao Klica, jer ga je tamo poslao Josip Perković rekavši da mu da će ga tamo čekati neki Franjo Zelenika. Sačekuša?

Iz vremena Marinovljeve suradnje s Perkovićem i HIS-om, dolazi nam i priča o suradnji Velimira Bujanca s Ivanom Ivankovićem, agentom SIS-a, kasnije HIS-a, danas SOA-e, koji je radio na HIS-ovoj akciji “Imperijal”, a gdje je Bujanec bio glavni izvor kao glavni urednik tog “hercegovačkog” tabloida.

Mediji spominju Petračev boravak u Lepoglavi i činjenicu da su suđeni predstavnici zatvorske uprave i ministarstva pravosuđa koji su mu nezakonito olakšavali zatvorske dane. Međutim, preskače se da je ista pravosudna ekipa bila osuđena i za pogodovanje Tihomiru Oreškoviću koji je jedno vrijeme zajedno s Petračem boravio u Lepoglavi. Zbog čega je ovaj podatak tabu za hrvatske medije?

Sam Hrvoje Petrač u intervju za “Jutarnjem listu” od 30. ožujka 2001. spominje još jednog Perkovićevog bivšeg emigranta i SIS-ovca, bliskog prijatelja Tihomira Oreškovića.

Tu je nastala gužva. Čuo sam da je Sliško pljunuo na nekoga, mislim pukovnika Mičića.

Express, 13. 10. 2019

Stječe se dojam da mediji ovih dana žele izbjeći dovođenje u vezu Hrvoja Petrača sa Josipom Perkovićem koji danas sjedi u Lepoglavi  – odslužuje kaznu za ubojstvo Stjepana Đurekovića koju mu je iz njemačke doživotne u 30-godišnju preračunao sudac Ivan Turudić. Isti je sudac u Lepoglavu poslao i Hrvoja Petrača osudivši ga za otmicu sina Vladimira Zagorca. Turudić je na suđenju Petraču, istom dopustio da se brani tako što je optužio Zagorca za krađu dragulja.

A tu nam se valja sjetiti jedne od većih afera Stjepana Mesića, kojeg je i Carla Del Ponte kritizirala zbog veza s Hrvojem Petračem. Mesić je na sastanak s tada odbjeglim  u Beču Vladimirom Zagorcem poslao svoga savjetnika za nacionalni sigurnost Sašu Perkovića, sina Josipa Perkovića. Zagorec i/ili austrijske službe snimio/li su taj skoro dvosatni razgovor. Između ostalog, Zagorec se kod Saše Perkovića raspitivao o Hrvoju Petraču:

– Koliko vam je jak Petrač u krim miljeu?- pitao je umirovljeni general.

– Moja procjena je da se to malo topi, da on više nije capo, tu su sad neki drugi likovi- odgovorio je Perković.
Zagorec mu je na to odvratio pitanjem na koga misli, a Perković odgovorio: Imate Klicu (op.a. Vinko Žuljević).

2008.06.05. – Video snimka razgovora Zagorca i Perkovića

Najintrigantniji podatak koji je izostavljen iz svih crnokronikaških pogleda na temu Hrvoje Petrač zasigurno je posjet ravnatelja policije Ranka Ostojića, ravnatelja HIS-a Damira Lonča i pomoćnika ravnatelja HIS-a Saše Perkovića 2001-e Hrvoju Petrač u Trst. Podsjećam, Petrač se tada nalazio u Trstu jer ga je Glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski želio ispitati na okolnosti ubojstva Vjeke Sliška. Pritisnut dokazima Ive Pukanića koji je često nastupao kao glasnogovornik Hrvoja Petrača, Ostojić je priznao sastanak s Petračem u Trstu (što je isto bilo nezakonito). U objašnjenju je naveo da se na to odlučio da bi spriječio krvoproliće jer su kružile glasine da će se Marko Sliško osvetiti za smrt brata. Koliko je Ostojić spriječio krvoproliće svjedoči skoro ubojstvo Marka Sliška, oca Vjeke Sliška koji je u subotu pokazao da je njegovo vrijeme prošlo.

 

 

 

Davor ButkovićHrvoje PetračIvan IvankovićIvan TurudićIvo SanaderJosip PerkovićMarko SliškoMladen RogićRadovan OrtynskiRanko OstojićStjepan ĐurekovićStjepan MesićTihomir OreškovićVelimir BujanecVjeko SliškoVladimir Zagorec
Comments (3)
Add Comment