HDP planirao ubojstvo novinara Vjesnika Đorđa Ličine

Ivica Erceg, potpredsjednik HDP-a za Stuttgart izvjestio je UDBA-u početkom 1987-e da je šef frankfurtske ćelije te organizacije Nedeljko Livajić Mesar dobio 20.000 DM za ubojstvo Đorđa Ličine. Boris Lukšić alias suradnik Dejan nekoliko mjeseci kasnije javlja u Split da Milan Buškain, šef HDP-a u Stuttgartu i kontinentalni zastupnik te organizacije za Evropu,  ne odustaje od atentata na Ličinu. 

Od novinara, za vrijeme SFRJ u SRH, najtješnju suradnju s UDBA-om imao je specijalni izvjestitelj “Vjesnika” Đorđe Ličina. Ta je suradnja urodila s 20-ak knjiga.  Na 45lines objavio sam i dokumente prema kojima je vidljivo da je Ličina imao pristup i najviše rangiranim političarima u SKH (Jure Bilić, Ivica Račan…) kad se radilo o političkim procesima, kad je u pitanju bilo kakvo političko ubojstvo itsl.

Osamdesetih godina je Ličina žario i palio na planu UDBA-ine publicistike. Aktualno je bilo i suđenje ustaškom ministru policije Andriji Artukoviću s kojeg je izvještavao i o kojem je napisao knjigu. Istodobno, držalo se da je u emigraciji najradikalnija skupina Hrvatski državotvorni pokret na čelu s Nikolom Štedulom. Za tu se skupinu pisalo da su nastavljači terorističke tradicije Hrvatskog revolucionarnog bratstva (grupa Feniks) i Hrvatskog narodnog otpora (luburićevci). U prethodnih godinu dana objavio sam stotinjak tekstova iz kojih je posve razvidno da je upravo Štedulov HDP bio projekt jugoslavenskih tajnih službi, koji se u jednom trenutku oteo kontroli usko surađujući sa sovjetskim KGB-om.

Vjenčanje Mire Barešića (HDP-ovog zaštitinog lica) u Švedskoj 1985. Prvi s lijeva je Nedjeljko Livajić zvan Mesar. On je bio šef HDP-ove grupe u Franfurtu. Mesar je gajio romatičan izgled, a nadimak je dobio po načinu na koji je djelovao. Sredinom 1989-e zatvoren je zbog pokušaja ubojstva svoje djevojke Ivane Topić. Rođaci Livajić u Frankfurtu su bili poznati i po konzumiranju teških droga. Do njega je Stipe Majić gostioničar iz Stuttgarta. Mladoženja Miro Barešić gleda u “Mesara” koji ga je u rujnu 1988 posjetio u Paragvaju prema uputi Nikole Štedula. Krajnje desno je suradnik UDBA-e, britanske, austrijske i njemačke tajne službe, Milan Dorič.

Đorđe Ličina nije išao tako daleko pišući o aktivnostima HDP-a. On im je davao legitimitet karakterizirajući ih kao ustaške teroriste. U UDBA-inom dosjeu Bože Vukušića, jednog od prominentnijih udbologa i scenarista iz sjene HTV-ovog serijala “Rat prije rata”, pronašao sam na dva mjesta informacije da se planira ubojstvo Đorđe Ličine od strane Hrvatskog državotvornog pokreta, kojem je i Vukušić pripadao. Naravno, HDP nije ni pokušao Ličinino ubojstvo, a novac prikupljen za tu namjenu, pronevjeren je.

Iako će se Vukušićev serijal (nosi isto ime kao i njegova knjiga o Hrvatskom revolucionarnom bratstvu) baviti HDP-om, a nastupiti će i sam Nikola Štedul, sumnjam da će biti obrađena i ova epizoda.

U izvještaju suradnika splitske UDBA-e Ivice Ercega, dopredsjednika HDP-a u Stuttgartu od 28. siječnja 1987-e spominje se depeša UDBA-e od 31. listopada 1986 u kojoj je prvi put izviješćeno o planiranju ubojstva Đorđa Ličine.

Suradnik Andro, pravim imenom Ivica Erceg, izvještava da je Nedjeljko Livajić Mesar dobio 20.000 DM za ubojstvo Đorđa Ličine.

Drugi dokument UDBA-e u kojem se govori o ovoj temi iz iste je godine, ali nastao nakon kongresa HDP-a u Škotskoj kod Nikole Štedula. Informator je Boris Lukšić u splitskoj UDBA-i vođen kao suradnik Dejan. Razgovor s njim operativac UDBA-e vodio je 12. listopada 1987 u inozemstvu.

Boris Lukšić, inače bratić kasnijeg HDZ-ovog splitskog župana Branimira Lukšića, davao je iscpne izvještaje UDBA-i. Ovdje izravno optužuje Nikolu Štedula, Milana Buškaina i Dinka Dedića za planiranje i organiziranje ubojstva novinara Đorđa Ličine.

Nakon prvih demokratskih izbora Đorđe Ličina je nastavio raditi u Vjesniku. Za vrijeme rata je bio pomoćnik urednika unutarnje politike Mladena Plešea. Za Plešea je spomenuti Bože Vukušić otvoreno tvrdio da je bio suradnik UDBA-e. No, Ličinu Vukušić nije ovako prozivao, osim što je dijelove njegovih, citirao u svojim knjigama. Ličinom se nije bavio više ni Milan Buškain koji je predlagao njegovo ubojstvo. On se zaposlio kod Josipa Perkovića, zadnjeg šefa hrvatske UDBA-e, a sada pomoćnika ministra obrane Gojka Šuška.  I upravo taj koji je bio najglasniji da treba ubiti Ličinu, smatra se odgovornim što je u Hrvatskoj razotkriven, uhićen i osuđen na 6 godina robije šef tzv Domovinskog HDP-a, Juraj Pilko alias Avdo Omeragić. Naravno, Đorđe Ličina je pisao u crnoj kronici Vjesnika i Juraju Pilku.

Istrage o ubojstvima emigranata Đure Zagajskog, Stjepana Đurekovića i pokušajem ubojstva Luke Kraljevića, uglavnom se bave ovdje spominjanim članovima “terorističkog” HDP-a. Božu Vukušića to ne zabrinjava. Njegova ekipa je već prodala njihov serijal “Rat prije rata” HTV-u. Đorđe Ličina objavljuje fikcijske romane.

Andrija ArtukovićBoris LukšićDinko DedićĐorđe LičinaHDPIvica ErcegIvica RačanJure BilićMilan BuškainMilan DoričMiro BarešićMladen PlešeNikola ŠtedulStipe MajićVjesnik
Comments (1)
Add Comment