Džolan: Meštrović mi je rekao da je Tihomir Orešković jugo agent

 Tihomir Orešković je Marku Veselici zamjerao što se druži s udbašima Matom Meštrovićem, Nikolom Džolanom i Vladom Glavašem. Napomenuo mu je da se trebao povezati s njim jer da je on jako dobar prijatelj američkog ministra vanjskih poslova Lawrencea  Eagleburgera“, priča Džolan. 

Bilo je to početkom ožujka 1990. Hrvatski Nelson Mandela, dr Marko Veselica, prvi put je boravio u New Yorku među hrvatskim iseljenicima. Nikola Džolan, jedan od američkih Hrvata iz organizacijskog odbora Veseličine turneje,  nekadašnji HNO (l), a u to vrijeme član Hrvatskog narodnog vijeća Mate Meštrovića, prisjeća se kakva je euforija vladala tom zgodom.

– Na slici Joze Vukušića možete vidjeti i oduševljene folklorašice iz “Kola kardinal Alojzije Stepinac”. Jozo Vukušić ima stotinjak slika s Markom Veselicom. Ja se nisam gurao pred kameru”, kaže mi Nikola Džolan.

Te prve noći po dolasku Veselice u New York, Džolan je nakon večere odvezao do stana jednog mlađeg iseljenika kojega je poznavao samo iz viđenja, iz društva Joze Vukušića i Ivana Vujičevića.

Sutra ujutro mi je prišao Mate Meštrović i upitao me zašto se družim s jugo agentom, udbašem, kosovcem. Bio sam začuđen. Pitao sam s kojim to. On mi je odgovorio “s onim Tihomirom Oreškovićem, kojeg si sinoć odvezao kući”. Rekao sam Mati da nisam ni znao kako se čovjek zove, a kamo li da je jugoslavenski agent. Kako sam uvijek volio čiste račune, potražio sam Tihomira Oreškovića tamo u Hrvatskom centru, prepričao mu što sam čuo o njemu i zamolio ga da izađe za govornicu i da otvoreno pred svima veli ima li tko kakvih primjedbi da je on jugoslavenski agent. Mislio sam da će to učiniti ako je čista obraza, no on se odjednom izgubio. Nakon par dana, kad je Marko Veselica napuštao SAD, nakon što mi se zahvalio na svemu pružio mi je jedno pismo da pogledam. Pisao mu je Tihomir Orešković i zamjerao mu što se druži s udbašima Matom Meštrovićem, Nikolom Džolanom i Vladom Glavašem. Napomenuo mu je da se trebao povezati s njim jer da je on jako dobar prijatelj američkog ministra vanjskih poslova Lawrencea  Eagleburgera“, priča Džolan. 

Dean Golubić, predsjednik HKDU dr. Marko Veselica, pokojni Marko Veselica i Milan Štimac u prostorijama Hrvatskog društva političkih zatvorenika – žrtava komunizma pred izbore 2016. Milan Štimac je zajedno s Tihomirom Oreškovićem u Njemačkoj osumnjičen za ubojstva Đure Zagajskog i Stjepana Đurekovića.

Moj sugovornik kaže da se oko ovih događaja u svakom trenutku spreman suočiti s Tihomirom Oreškovićem. Napominje da je kasnije kad je dolazio u Hrvatsku čuo od gospićkog branitelja Paje Šimića Conjara, i za neke nestanke stranih dragovoljaca u Gospiću, osim za pobijene Srbe i nepoćudne Hrvate i da se svaki put s tim u vezi prisjetio načina kako je zapravo upoznao Oreškovića.

S Jozom Vukušićem, od kojeg sam posudio naslovnu sliku, pokušao sam u više navrata stupiti u kontakt i prije razgovora s Džolanom jer sam primijetio da je i danas u prijateljskim odnosima s braćom Ivicom i Tihomirom Orešković, ali sam nailazio na ignoriranje.

Bivši ministar Dragan Primorac, snaha Tihomira Oreškovića, urednica Nove TV Ivana Petrović i njihov domaćin Jozo Vukušić, vlasnik restorana Joseph’s Steakhouse, 360 Fairfield Ave – Bridgeport, CT.

 

Svojedobno su posinak Vladimira Šeksa Karlo Resssler i Stipe Orešković, sin Tihomira Oreškovića bili zajedno u New Yorku u okviru studentske razmjene i Jozo Vukušić im je tražio dodatni posao. Ova informacija koju sam dobio od anonimnog izvora bliskog Jozi Joki Vukušiću potvrđuje ranije indicije o velikoj bliskosti kolega Oreškovića i Šeksa. Tako ni njihova zajednička fotografija nastala koncem srpnja prošle godine nakon promocije Šeksove knjige u “Esplanadi” ne svjedoči o nekom slučajnom trenutku već o, moglo bi se reći, decenijskoj bliskosti. U tom kontekstu, sada sasvim novo značenje dobiva i izjava Vladimira Šeksa nakon ubojstva Milana Levara.

Šeks je odgovarajući na pitanje je li nakon ubojstva Levara Hrvatska na pragu političkog nasilja i terorizma ustvrdio da je moguće da u Hrvatskoj bude još takvih ubojstava ako se nastavi kriminalizacija HDZ-a, kao cjeline i ako se stvara atmosfera javnog pogroma i linča. Naime, objašnjava Šeks dalje, ako bilteni nove vlasti Globus i Nacional nastave širiti mržnju prema HDZ-u, onda se može dogoditi i još gorih stvari. Nastavi li se duhovnim terorizmom, može lako doći i do pravih ubojstava i politički intoniranog nasilja, tvrdi Šeks.

Gordana Grbić, Novi list: 11. 09. 2000.

Boris Prebeg, hadepeovac i sudionik akcije u kojoj je ubijen Miro Barešić, u društvu Deana Golubića, bliskog prijatelja Milana Štimca, tajnika HDPZ – žrtava komunizma. Dean Golubić redovito održava veze s Ljubicom Violet Šego iz Chicaga, koja je bila financijašica HDP-a i kod koje je jedno vrijeme u Chicagu boravio Tihomir Orešković.

Svi koji su s podsmjehom komentirali informaciju da je SOA-a uz znanje premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Granar Kitarović pokrenula prošlo ljeto Operativnu akciju “Rullmann”, kojom se  štite Tihomir Orešković, Vladimir Šeks, i sam vrh hrvatske vlasti, mogli bi se zagrcnuti.

Alojzije StepinacAndrej PlenkovićBoris PrebegDean GolubićDragan PrimoracĐuro ZagajskiIvan VujičevićIvana PetrovićJozo VukušićKarlo RessnerKarlo RessslerLawrence EagleburgerLjubica ŠegoMarko VeselicaMate MeštrovićMilan ŠtimacMiro BarešićNelson MandelaPajo ŠimićStipe OreškovićStjepan ĐurekovićTihomir OreškovićVladimir Šeks
Comments (4)
Add Comment