Desnica i Orešković su žrtve Istanbulske konvencije

Portal Željke Markić, narod.hr kao najmoćnije medijsko oružje koje ima klerikalna desnica, nije prenio vijest o uhićenju Tihomira Oreškovića, jer neće valjda priznati da ta sporna Istanbulska konvencija, eto ipak, ima nekog smisla. Konvencija je u ovom slučaju barem dodatno zaštitila aktivistkinje “Hoda za život”: Milicu i Jadranku Orešković.

Klerikalna desnica ne može doći sebi nakon određivanja jednomjesečnog pritvora za Tihomira Oreškovića, prijavljenog od supruge da je nju i djecu sustavno zlostavljao. Milica Orešković i srednja kćer Jadranka, inače odvjetnica, bile su 2017-e aktivne sudionice Hoda za život, na kojem klerikalna desnica osim zabrane abortusa demonstrira i druge klerikalne antiljudske zahtjeve – prije svega usmjerene protiv žena. Tada su redari koje je Jadranka Orešković reklamirala na svom fb profilu bili iz “Lupus zaštite” d.o.o., firme u vlasništvu Deana Golubića,  u čudno bliskom prijateljstvu s Milanom Štimcem, drugo osumnjičenim za ubojstvo Đure Zagajskog i Stjepana Đurekovića.

Prošle godine je Željka Markić, organizatorica Hoda za život, bila uključena i u organiziranje prosvjeda protiv parlamentarnog ratificiranja Istanbulske konvencije. Ali, ona se nije pridružila referendumskoj Inicijativi “Istina o Istanbulskoj”, kojoj su na čelu bili zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović, umirovljeni policijski zapovjednik Željko Sačić, predsjednica Udruge udovica branitelja Domovinskog rata, Rozalija Bartolić, Tomislav Sunić,  (danas sve lideri/ice “suverenista” Ruže Tomašić) i Željka Glasnovića (NHR). Nakon toga je Željka Markić došla na zao glas kod “suverenista” kao osoba po kojoj je brandirana klerikalna desnica, a ona sad podriva temelje i akcije iste.

TV voditelj Velimir Bujanec za ove je izbore agitirao isključivo za “suvereniste” Ruže Tomašić u čijem je stožeru u hotelu Dubrovnik i proslavio jedan EU mandat te liste. Bujanec se svojedobno pohvaio večerom s Tihomirom Oreškovićem kod Pere Miladina na Šalati. Zaratio je s novinarom Marinom Vlahovićem koji je jedno vrijeme sustavno pisao o slučaju Orešković.  Čak i nakon što mu je Ivica Orešković poručio da” i ti imaš djecu”. Kada se u pritiske uključio Bujanec, Vlahoviću je zabranjeno na portalu dnevno.hr više otvarati teme o Oreškovićima.

Zapravo svi akteri današnjih desno-populističkih snaga, koje jurišaju na Andreja Plenkovića, već tada su ga uzeli na zub, pa tako i HDZ-ovi disidenti Davor Ivo Stier i Miro Kovač. Snaha Tihomira Oreškovića, Ivana Petrović tako je komentirala:

Nakon Zagreba,prosvjed protiv Istanbulske konvencije održan je i u Splitu. U maniri istog tranzicijsko-dogmatskog shvaćanja ljevice, prosvjednici su izrugivani i nazivani primitivnima i zatucanima. Prosvjed je demokratsko pravo i ne složiti se s prosvjednicima znači ponuditi protuargumente, a ne grubo vrijeđati s nekog šatro monopolističkog prava na mišljenje. Nesuglasje oko Istanbulske pokazalo je svu našu društvenu potkapacitiranost. Pokazalo je i nesposobnost mjesne Crkve da u dijalog s državom stupi kroz institucionalni okvir, a ne unilateralnim izjavama ili priopćenjima. Čemu služi komisija HBK-a za odnose s državom, kao i Vladina komisija za odnose s Crkvom?

Ponašanje politike je posebna strana ove priče. Konvencija je poslužila za dominantno unutarstranački udar na Plenkovića. Dio njegovih protivnika olfo protivnika ratifikacije jesu HDZ-ovci koji su za Kukuriku vlade zagovarali ratifikaciju. Pa su se sad valjda na naglo prosvijetlili. Iz te priče valja izdvojiti Davora Stiera koji u tom svjetonazorskom smislu nije farizej. I najveća šteta tog stranačkog loma je lom između njega i premijera Plenkovića. Doista najveća. Sve drugo, uključujući i odlazak Zekanovića i Ilčića iz koalicije, manje-više.

Ivana Petrović, PREGLED TJEDNA, 15. travnja. 2018.

Sada nakon uhićenja šogora zbog obiteljskog nasilja, Ivana Petrović ničim ne želi pokazati da se išta slično dogodilo. Njen suprug Ivica Orešković, nešto je nervozno-oprezniji. Sklonio je od javnosti većinu svojih statusa na fejsbuku. A javio se pred izbore, odnosno nešto kasnije bratovo uhićenje sa statusom kako se na žalost jedne gospođe (aluzija na Angelu Merkel) evo on vratio oporavljen s klinike Rebro. Zahvalio se Ivani Petrović i svom bratu Tihomiru, među ostalima, koji su ga posjećivali u bolnici.

I ova je objava nestala s javnog dijela profila Ivice Oreškovića. Ono što je htio da sva javnost vidi, jest od kad je on u vezi s Ivanom Petrović.

A sasvim određeno o Angeli Merkel, nakon što je dala podršku Plenkoviću u Zagrebu, izrazili su se Ivičini prijatelji Zvonimir Jukić iz Posušja i Željko Sačić, kandidat “suverenista” za EU parlament.

Hercegovac u klanu Orešković, Zvonimir Jukić, grubo je izvrijeđao Angelu Merkel, Andreja Plenkovića, ali i Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH. Željko Sačić (kandidat na listi suverenista) o njemačkoj kancelarki piše poput njemačkih neonacista.

Davor Ivo Stier je i ove godine bio na Hodu za život. Ivana Petrović je podržala njegovu kritiku Plenkovića nakon lošeg izbornog rezultata Plenkovićeve liste na EU izborima. Međutim, Ivana Petrović je, poput drugih, svjesna da se Stier ne namjerva staviti na čelo ekipe izvan i unutar HDZ-a koja je nekad bila poznata kao Karamarkova desnica. Zato snaha Tihomira Oreškovića ističe prednosti Ruže Tomašić. Uostalom dugogodišnji savjetnik Ruže Tomašić, bio je Mate Mijić, donedavni ugledni kolumnist Večernjeg lista, čijem je djetetu Ivana Petrović kuma. Mijić sada žestoko zagovara Ružu Tomašić i krivi Andreja Plekovića isključivo za loš rezultat HDZ-a na prošlim izborima.

Pored Željke Markić (s kojom je Stier u izvanrednim odnosima) i Marijana Petir se udaljila od ekipe suverenista, ali i od koalicije NHR-HSP. I ona je donedavno doživljavana kao teška klerikalna desnica. Nije se rastajala od društva sisačkog biskupa Vlade Košića. U kampanji za EU izbore bila je sa svojom nezavisnom listom. Brunu Esih je kasnije optužila za promicanje “nekih totalitarnih ideja”, a  “suverenisti  bi se trebali očitovati o tome zašto su na svojoj listi imali ljude koji se zalažu za rasne zakone i promiču antisemitizam. 

Na moje pitanje da precizira tko promiče antisemitizam i predlaže rasne zakone gospođa Petir mi je poslala tri inozemne poveznice koje profesora Tomislava Sunića proglašavaju  bijelim rasistom.

Željko Maršić-Zenga, Hrvatsko nebo, 29. svibnja 2019

Mene je pak umirovljeni general HVO-a Željko Glasnović napao u Saboru baš na dan kad je uhićen njegov ratni drug Tihomir Orešković zbog obiteljskog nasilja. Naravno, portal Željke Markić, narod.hr kao najmoćnije medijsko oružje koje ima klerikalna desnica, nije prenio vijest o uhićenju Tihomira Oreškovića, jer neće valjda priznati da ta sporna Istanbulska konvencija, eto ipak, ima nekog smisla. Konvencija je u ovom slučaju barem dodatno zaštitila aktivistkinje “Hoda za život”: Milicu i Jadranku Orešković. Istodobno, isti taj portal, koji redovito prenosi saborske istupe Željka Glasnovića,  nije prenio njegov napada na mene. Takvo fašističko huškanje sigurno nije po volji Andreju Plenkoviću, a Željka Markić se ipak ne bi htjela zamjeriti njegovim savjetnicima za UDBA-u, Vici Vukojeviću i Boži Vukušiću. Njih dvojica štošta znadu iz arhiva UDBA-e o ponašanju obitelji čelnice prve dame klerikalne scene za vrijeme socijalizma. Nešto je o tome govorio i pokojni agent UDBA-e Ante Barišić, a nečega se dotaknuo i Josip Manolić u svojoj drugoj memoarskoj knjizi.

Lijevo na slici je Ante Živković, doajen HND-a i stric Željke Markić. Ante Živković je 1972-e bio specijalni izvjestitelj kuće “Vjesnik” iz Čehoslovačke s mjesta pada JAT-ova aviona kod mjesta Srpska Kamenica. Rekao mi je pred svjedocima da je on znao da je avion pogođen od strane protuzračne obrane snaga “Varšavskog pakta”, jer je letio prenisko, ali da  ” sam morao pojesti govno i napisati da su ga bombom srušili ustaški teroristi”. Ante Živković je devedesetih bio u nemilosti vladajućeg HDZ-a. Tek u drugoj rundi, dolaskom Ive Sanadera na vlast i njegovim imenovanjem Franje Maletića direktorom Vjesnikove tiskare i dnevnih novina, Ante Živković se punim snagama vraća u novinarstvo, postavši pomoćnik direktora Vjesnika. Franjo Maletić, koji je angažirao Antu Živkovića, danas uređuje Manolićeve memoare.

Nisu samo veze obitelji Živković s jugoslavenskim tajnim službama u pitanju. Otac Željke Markić, Marijo Živković, naveden je u ozbiljnom istraživanju portala faktograf kao jedan od trojice Hrvata čiji rad financira Putinov oligarh Aleksandar Dugin. Ostala dvojica su istaknuti suverenisti: Jure Vujić (inače šogor Bože Vukušića) i Tomislav Sunić, najbolji prijatelj Željka Glasnovića i Tomislava Mičića.

Tomislav Sunić, Željko Glasnović, Milena Matić i Bernardica Juretić kao suverenisti u hotelu Westin na okruglom stolu KAS-a: Značaj slobode informiranja u Hrvatskoj.

U prvoj reakciji na fašističku tjeralicu Željka Glasnovića za mnom i mojim kolegama i kolegicama, zatražio sam bojkot KAS-ovog okruglog stola od strane medija i zahvaljujem se kolegicama i kolegama što su me poslušali, pa nitko medijski nije popratio nastup rasista i neonacista na okruglom stolu koji je organizirala zaklada njemačke konzervativne unije CDU-CSU. Organizator je od mene, ali i drugih novinara bio upozoren koga su primili u goste.

Organizator nije otkazao okrugli stol, ali su predstavnici KAS-a održali uvodno slovo i naprosto otišli sa daljnjeg dijela programa. Željku Sačiću, koji je samo nekoliko dana ranije vrijeđao najuspješniju njemačku kancelarku i dugogodišnju šeficu spomenute unije, svidio se apéro koji su “Nijemci tako izdašno pripremili”. A Tomislav Sunić nije mogao odoljeti da na svom FB profilu napiše što je on Nijemcima koji su otišli s okruglog stola poručio:

Nakon završetka seminara, odmah sam se javio za riječ i kratak ( 5 min) kritički komentar na hrvatskom — kojeg ovdje prenosim u parafraziranom obliku na hrvatskom i u prijevodu na njemačkom jeziku: „ Sjajan je bio govor Dr Dümmela u kojem je on govori o psihoteroru svih protiv sviju u bivšem komunističkom DDR-u.“ „Istu smo stvar imali u bivšoj komunističkoj Jugoslaviji„. „No upravo sada čujem da su on i suorganizatori Konrad Adenauer zaklade nakon svojih izlaganja i prije seminara odjednom nestali i otišli.“ .. Nije to niti profesionalno, niti pristojno niti je u redu od njih.. „Mogli su ostati barem još malo radi gostiju ..“ „Jer upravo je i moje pitanje upućeno Dr Dümmelu“.

„Koliko god je Dr Dümmel sjajno opisao fizički i mentalni teror represivnog sistem u bivšem DDR-u, tako ne vidim nikakve bitne razlike sa represivnim sistemom današnje SR Njemačke tj. BRD-a—koja je svoju represiju i mentalni teror protiv neistomišljenika dovela do akademskog savršenstva. Svjedoči o tome i 17 njemačkih agentura za „zaštitu ustavnog poretka“ („Verfassungsschutz“), što je u biti eufemizam za njemačke špijunske agenture, a čiji je zadak kontroliranje proze i govora intelektualnih neistomišljenika „Nadalje, i njemački Krivični zakon nosi jezičnu i pravnu bizarnu i teško prevodivu besmislicu ( „Volksverhetzung“) , iz paragrafa # 130 njemačkog Kaznenog zakona, a koja se može jezično i pravno tumačit na različite načine. „ „Također, u odnosu na silne novce koje dobivaju njemačke antifašističke udruge iz njemačkog proračuna, kao i dotacije SPD-a i Zelenih – tada hrvatski antifašisti izgledaju meni kao pravi pravcati amateri“. „Svaki sistem, a tako i SR Njemačka, upravo kada se non-stop kite riječima o „toleranciji i ljudskom pravima“ – tada upravo i najbolje skrivaju svoju totalitarnu i represivnu narav.“ Hvala lijepo.“ —bile su moje zadnje riječi, ako se još dobro sjećam.

Dr. Prof. Tomislav (Tom) Sunić

Antijugoslavenska emigracija u Njemačkoj prosvjeduje nakon ubojstva Nikole Miličevića Bebana u Frankfurtu 1980-e. Iza slike ubijenog Bebana stali su: Stjepan Bilandžić (u prvom redu), Ilija Papac, Ljubomir Dragoja, Emin Fazlija, poznat kao Emil Kastrioti, Damir Petrić  i Franjo Mikulić (s lijeva na desno).

Kad još ne biste znali da je isti Tomislav Sunić bio promotor dvije knjige Tomislava Mičića, nevjenčanog supruga državne tajnice u ministarstvu vanjskih poslova, Zdravke Bušić, i osumnjičenika njemačkog pravosuđa za ubojstvo Nikole Miličevića Bebana, pomislili biste da je Sunić karakterno bezobrazan. Ne samo da on zna tko je Tomislav Mičić, nego on i na isti način kao Mičić (a čini se zbog istih povoda) napada njemačko pravosuđe. Ne biste vjerovali, to je linija napada po kojoj i Ante Nobilo i Stjepan Mesić udaraju po njemačkom pravosuđu. Mesić i Nobilo štite Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Tomislav Mičić štiti sebe, Tihomira Oreškovića, Milana Štimca, Mišu Deverića, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Tomislav Sunić štiti Tomislava Mičića, Tihomira Oreškovića i Milana Štimca.

Očekivalo se da će i koalicija NHR-HSP biti angažiranija u zaštiti udbaša, pogotovo ako se uzmu u obzir minhenske veze predsjednika HSP-a Karla Starčevića sa Tihomirom Oreškovićem. No ta čvrsta desnica se u ovom pogledu čini nešto klimava. Za sada, iz tog tog kruga podrška udbašima stiže samo od Željka Glasnovića.

Devedesetogodišnji Dragan Hazler, 1983-e prokazan je od strane Jure Petričevića švicarskim vlastima kao suradnik jugoslavenske tajne policije. Osuđen je na  tri mjeseca uvjetno zbog špijuniranja. Ovih dana se učlanio u NHR Švicarska.

Spomenutog Hazlera pamtimo po akcijama da u Lici postavi spomenik ili spomen ploču ustaškom zločincu Juri Francetiću. Ništa manje Hazler zadnjih godina nije ustašovao ni u Švicarskoj. No, čini se da mu je to u Švicarskoj dopušteno nakon one pogodbe iz 1983-e. U razdoblju od 1993. do 2004. živio je u Hrvatskoj i politički djelovao kroz HDZ, sve dok Ivo Sanader 2004-e nije iz Slunja maknuo njegov spomen na Francetića. Hazler se opet vratio ustaševati u Švicarsku. I evo ga sad u NHR-u. Ako Željko Glasnović postane previše blizak sa suverenistima, moguće je da ga Bruna Esih njima i potjera, a na njegovo mjesto postavi Dragana Hazlera. Jer kakva je to ljuta desnica, barem bez jednog znamenitog udboustaše u vrhu.

 

 

 

Angela MerkelAnte BarišićAnte ŽivkovićBernardica JuretićDamir PetrićDean GolubićDragan HazlerEmil KastriotiEmin FazlijaFranjo MaletićFranjo MikulićHrvoje ZekanovićIlija PapacIvana PetrovićIvica OreškovićIvo SanaderJadranka OreškovićJure FrancetićJure PetričevićLjubomir DragojaMarijana PetirMarijo ŽivkovićMate MijićMilan ŠtimacMilena MatićMilica OreškovićMiro KovačMišo DeverićNikola Miličević BebanRozalija BartolićRuža TomašićStjepan BilandžićTihomir OreškovićTomislav SunićZdenka BušićŽeljka MarkićŽeljko SačićZvonimir Jukić
Comments (5)
Add Comment