Branimir Glavaš opet dobio pomoć Josipa Perkovića

Kako to Branimir Glavaš zna Perkovića od djetinjstva? Glavašev otac Ljubomir rano je otišao u Njemačku na privremeni rad. Jedne prilike odveo je i Branimira kao klinca u Njemačku. Tamo ga je učlanio u Hrvatski narodni odbor. Kad su se vratili natrag, Udba je to već doznala (Perkovićev suradnik Krunoslav Prates je supotpisivao pristupnice HNO-u) i natjerala Ljubomira da potpiše suradnju s UDBA-om. Glavašev otac je potpisao, ali kad se vratio u Njemačku, nije želio stvarno surađivati. Slao je Udbi pisma da bi on “dragim drugovima rado pomogao, ali u njegovoj blizini nema ustaša”. Stoga je UDBA vršila pritisak na njegovu obitelj. Zavrbovan mu je zet, druga rodbina, a sin Branimir ga je nagovarao u društvu njihovog obiteljskog udbaša Alije Đonlića da dođe u Hrvatsku u proljeće 1990-e glasati na izborima da ga nitko neće uhititi.

Branimir Glavaš je prošlog tjedna na suđenju za ratni zločin u Osijeku dobio podršku Josipa Perkovića, šefa UDBA-e osuđenog na doživotni zatvor u Njemačkoj zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića. Nije Perković svjedočio video linkom, jer mu to njemačke vlasti ne omogućavaju da napravi za Georga Gavrilovića. Poslao je svog čovjeka iz osječke UDBA-e Zdravka Pejića, poznatog kao operativca koji je držao “najkorisnijeg suradnika iz Slavonije”, Vladimira Šeksa, da posvjedoči Branimiru Glavašu u korist.

Svjedočenjem Zdravka Pejića, bivšeg načelnika Operativnih poslova SZUP-a u Osijeku, koji je ustvrdio da su u slučaju’ selotejp’ ubijeni ”benigni Srbi” te kako je Branimir Glavaš znao da oni ne predstavljaju opasnost  pa je Služba za zaštitu ustavnog poretka zaključila da prvooptuženi ne stoji iza tih ubojstava, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno ponovljeno suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima u slučaju ‘garaža’ i ‘selotejp’.

R.I. /Hina, MAXPORTAL, LIPANJ 6, 2019

Branimir Glavaš je još 2005-e javno izdrazio podršku Josipu Perkoviću kad je započeo proces Krunoslavu Pratesu, a Perković stavljen na tjeralicu.

Branimir Glavaš je bio glavni branitelj Josipa Perkovića još 2005. čim se pojavila optužnica za ubojstvo Stjepana Đurekovića

Pa kako to Branimir Glavaš zna Perkovića od djetinjstva? Glavašev otac Ljubomir rano je otišao u Njemačku na privremeni rad. Jedne prilike odveo je i Branimira kao klinca u Njemačku. Tamo ga je učlanio u Hrvatski narodni odbor. Kad su se vratili natrag, Udba je to već doznala (Perkovićev suradnik Krunoslav Prates je supotpisivao pristupnice HNO-u) i natjerala Ljubomira da potpiše suradnju s UDBA-om. Glavašev otac je potpisao, ali kad se vratio u Njemačku, nije želio stvarno surađivati. Slao je Udbi pisma da bi on “dragim drugovima rado pomogao, ali u njegovoj blizini nema ustaša”. Stoga je UDBA vršila pritisak na njegovu obitelj. Zavrbovan mu je zet, druga rodbina, a sin Branimir ga je nagovarao u društvu njihovog obiteljskog udbaša Alije Đonlića da dođe u Hrvatsku u proljeće 1990-e glasati na izborima da ga nitko neće uhititi.

Alija Đonlić poznat je švicarskoj policiji još iz 1977-e kada je zajedno s Josipom Perkovićem uhićen u Zürichu pod sumnjom da su jugoslavenski tajni ageti.

A tko je Zdravko Pejić, osim što nam je poznat iz slučaja Kolega, Dejan? Riječ je o čovjeku koga je Josip Perković zaposlio u osječkoj Udbi, prije nego li je sam prešao raditi u Zagreb. Pejić mu je bio izravna veza sa Šeksom. Nakon prvog kruga prvih demokratskih izbora, Pejić prilazi Šeksu čestitati na osječkom korzu. HDZ-ov pobjednik spremno je prihvatio Pejićevu čestitku i tako čestitar nastavio raditi i u novoj tzv hrvatskoj službi. Većinu ostalih osječkih operativaca UDBA-e, Josip Perković je povukao kod sebe u SIS: Zoran Gaćina, Ivan Grujić. Pejića je ostavio za šefa civilne službe. Tako je Zdravko bio uz Branimira “kad je bilo najgore”.

Ja sam Zdravka Pejića upoznao preko Jasne Babić, u jesen 1997-e kada mi je dao neke, tada sam mislio, korisne informacije o ratnim zbivanjima u Osijeku, Branimiru Glavašu, Vladimiru Šeksu… Već sljedeće godine, 1998-e nakon serije mojih napisa o ubojstvu Brune Bušića i mogućoj ulozi Josipa Perkovića u istoj. Nakon što je u jednoj izjavi, bivši agent SID-a Josip Majerski spomenuo Perkovićevog sina Sašu, nazvao me Zdravko Pejić da bi dogovorio sastanak s “Josipom, jer ga je jako pogodilo spominjanje sina”.

Zdravko Pejić, nakon što je za vrijeme rata, neovlašteno kao šef osječkog SZUP-a, prenio Branimiru Glavašu da ga hoće ubiti Mato Šabanović Šabana, skrasio se u Poreču kao trgovac nekretninama i iznajmljivač luksuznih vila.

* Kod pripreme razgovora rekli ste mi da je to što ste Perkoviću spominjali sina njega osobito razbjesnilo i da Vam je to višekratno zamjerio tijekom susreta u “Plitvičkoj kući”.

– To je točno. Jer, nakon što sam to publicirao, javio mi se Zdravko Pejić i ulizivačkim tonom rekao kako mu je drago što nakon dugo vremena čuje taj lijepi slavonski bariton, misleći valjda na moj glas. Prenio mi je i Perkovićevu molbu da mu ne diram sina (Sašu Perkovića). Istodobno mi je rekao da smo Perković i ja veliki profesionalci, pa bi možda bilo zgodno da se konačno upoznamo. Rekao sam mu da nemam ništa protiv, jer neprestano pokušavam doći do njegove izjave, ali da tih dana nemam vremena zbog jednog poslovnog putovanja.

* Tada ste išli u Budimpeštu na intervju s Josipom Majerskim?

– U pravu ste. Neposredno po izlasku “Globusa” broj 418 u kojem Majerski odgovara na Perkovićeve optužbe iz “Vjesnika” da je pedofil, da uopće nije radio za UDB-u, te da je na suđenju Sindičiću u Škotskoj bio privatni svjedok Nikole Štedula, nazvao me Zdravko Pejić i predložio sastanak s Perkovićem. Rekao mi je da je krajnje vrijeme da se sastanemo. Pristao sam, ali kako sam već rekao, poduzeo sam sve mjere opreza.

Željko Peratović u razgovoru s Robertom Frankom,  Novi list 23. prosinca 1998.

Da su i novinari dio tih udbaških mreža osjetio sam početkom 2014-e gostujući u NU2 kod Aleksandra Stankovića. Kao gost u prilogu pojavio se Goran Flauder s Osječke TV, u vlasništvu osječkog tajkuna Željka Biloša, vrlo bliskog s Vladimirom Šeksom i nakon tolikih godina te poznanstva sa mnom pokušao minirati moju priču da mi je Josip Perković prijetio u društvu Zdravka Pejića.

Može Pejić lagati za Glavaš i Perkovića. Može to isto činiti i Goran Flauder. Pored Pejića, koji je bio osoba izvan službe, najmanje još dvoje pripadnika Hrvatske izvještajne službe, po zapovjedi tadašnjeg ravnatelja Miroslava Šeparovića i šefa osiguranja Daniela Markića, bili su tada svjedoci Perkovićevih prijetnji meni. Jedan od njih je Đani Trošelj, a druga je jedna bivša zaposlenica HIS-a, povratnica iz Kanade. O cijelom slučaju ostali su i pisani tragovi u vidu bilješki, a koje su danas u arhivu SOA-e. Dakle, ja ću imati argumente na svojoj strani bude li me na nekom novom suđenju Perkoviću, obrana pokušala osporiti.

A Branimir Glavaš je ozbiljno razmišljao da glasa za SDP-ove promjene Ustava RH kojima bi se onemogućilo izručenje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, odnosno sudilo im se u Hrvatskoj.

Pitanje samo ide li ova Perkovićeva usluga u vidu svjedočenja Zdravka Pejića izravno od njega samog ili preko Vladimira Šeksa. Ime Zdravka Pejića se ne može odvojiti od Vladimira Šeksa. Postoje naznake da predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i glavni savjetnik Andreja Plenkovića, Vladimir Šeks nemaju namjeru odustati od pružanja pomoći Josipu Perkoviću, na što ih je ovaj i podsjetio u pismu objavljenom u Jutarnjem listu. Branimir Glavaš je kao saborski zastupnik bitan za Plenkovićevu vladajuću parlamentarnu koaliciju. Lako je moguće da je Glavaš tražio i Šeksovu podršku prijeteći da će izaći iz koalicije sa HDZ-om u parlamentu. To bi u ovom trenutku kada se vodi rat između Milana Bandića i HNS-a, koji su također u istoj koaliciji, za parlamentarnu većinu moglo biti jako nezgodno. Da postoje neke sumnje u Šeksovu lojalnost Plenkoviću vezano za nove optužnice protiv Josipa Perkovića, Zdravka Mustača, Miše Deverića, Milana Štimca i Tihomira Oreškovića zbog udbaških ubojstava u Njemačkoj, možda svjedoči i današnji tekst na portalu narod.hr u kojem se Šeksu zamjera zatvaranje udbaških arhiva.

P.S.: The White Paper – Case Frank & Brmalj

nastavlja se

Aleksandar StankovićAlija ĐonlićBranimir GlavašBruno BušićĐani TrošeljGeorg GavrilovićGoran FlauderIvan GrujićJasna BabićJosip MajerskiLjubomir GlavašMIlan BandićMiroslav ŠeparovićMišo DeverićNikola ŠtedulRobert FrankSaša PerkovićStjepan ĐurekovićTihomir OreškovićVladimir ŠeksZdravko MustačZdravko PejićŽeljko Biloš
Comments (2)
Add Comment