Bože Vukušić: Na čelu Počasnog bleiburškog voda bili udbaši

Slavko Grubišić, treći s lijeva na naslovnoj slici, i Miljenko Čuljak u monografiji Bože Vukušića “Čuvari bleiburške uspomene – Počasni bleiburški vod – 1952. – 2017.”, predstavljenoj nedavno u Mostaru, označeni su kao udbaši. 

Kako se bliži komemoracija na Bleiburgu, raste nezadovoljstvo nekadašnjih sudionika čelništvom PBV-a,  za koje se sve otvorenije tvrdi da ga vode udbaši. Uključivanje Kolege Vladimira Šeksa u čelništvo PBV-a od strane Vice Vukojevića i Bože Vukušića, čini se, za mnoge je hodočasnike na Bleiburg, kap koja je prelila čašu. Tako se Bože Vukušić počeo žaliti da dobiva prijetnje, pa si je već sada organizirao tjelohranitelje. On je zadužen i za redarsku službu, koja je navodno dobila ovlasti da na komemoraciji svakome oduzme bilo kakvo ustaško obilježje, a onoga tko se tomu bude protivio, proslijedi austrijskoj policiji.

Sudionici 13-og Sabora PBV-a u Klagenfurtu na kojem je Vladimir Šeks, prvi s lijeva zaokružen, izabran za predsjednika NO, Vice Vukojević, drugi s lijeva zaokružen, izabran za predsjednika UO, a Bože Vukušić, treći s lijeva zaokružen, za zamjenika glavnog tajnika.

Da bi otklonio sumnje kako PBV danas vode udbaši, Bože Vukušić je u nedavno u Mostaru promoviranoj knjizi “Čuvari bleiburške uspomene – Počasni bleiburški vod – 1952. – 2017.” udbašima proglasio bivše čelnike PBV-a Miljenka Čuljka, predsjednika NO i Slavka Grubišića, zamjenika predsjednika NO.

Bože Vukušić se sa Čuljkom i Grubišićem sukobio u siječnju 2007 oko teksta na spomen ploči u Bleiburgu. Spor je rezultirao izbacivanjem spomenute dvojice iz PBV-a, a u čemu je Vukušiću pomogao Zlatko Hasanbegović, kasniji ministar kulture RH. Sve do izdanja ove knjige, Vukušić je samo Čuljka dovodio u vezu s UDBA-om, ali ne i Grubišića. Znakovito je da su mu i za Grubišića bile dostupne informacije o suradnji s UDBA-om, ali da ih koristiupravo za ovu priliku kada treba skrenuti pažnju sa sebe, Vice Vukojevića i Kolege Vladimira Šeksa. Vukušić sada Slavka Grubišića dovodi i u vezu s ubojstvom Stanka Nižića u Zürichu, što do sada nikad nije učinio.

Iz mjesečne revije Matice iseljenika za studeni 2006-e. Bože Vukušić i “udbaši” Slavko Grubišić i Miljenko Čuljak na Bleiburgu. Tu je i arhitekt Petar Babić, ujak Bože Vukušića koji je radio na preuređenju spomen-područja.

 

Tako u knjizi “Čuvari bleiburške uspomene – Počasni bleiburški vod – 1952. – 2017.” Vukušić piše:

[box type=”custom” color=”#ffffff” bg=”#000000″ border=”#1e73be”]U vezi s ponašanjem Miljenka Čuljka i glavnog kreatora podvala Slavka Grubišića, dugo je vladala nevjerica i svojevrstan misterij. Istražujući motive njihova ponašanja, najprije se došlo do “Dnevnika rada” mostarskog Udbaša Zdravka Zorića, koji je bio zadužen za praćenje hrvatskih emigranata u Skandinaviji. Zorić je u tom dnevniku imao popis svojih suradnika u Skandinaviji i nekih u Hercegovini, preko kojih je pri-kupljao podatke o hrvatskim emigrantima u tom dijelu Europe. Pokraj njihovih pravih imena, u većini slučajeva, bili su ispisani i pseudonimi, adrese stanovanja i telefonski brojevi. Među njima nalazilo se i ime Slavka Grubišića.

“Dnevnik rada” Zdravka Zorića – original u arhivi PBV-a.

Osim toga, iz spisa švicarske policije o ubojstvu hrvatskoga emigranta Stanka Nižića 24. kolovoza 1981. u Zürichu, moglo se doznati da je Grubišić bio jedan od najsumnjivijih za ubojstvo te je i uhićen istoga dana, a sljedećeg dana određen mu je pritvor.

Verhaftungsverfügung (Rješenje o pritvaranju), Bezirksanwaltschaft Zürich (Okružno državno odvjetništvo Zürich), Zürich, 24. kolovoza 1981., HDA – preslika u arhivi PBV-a. Prijevod: Osumnjičeni Grubišić je najdirektnije sumnjiv da je 23. kolovoza 1981., oko 23.50 sati, u hotelu “Kindli” u Zurich, ustrijelio hrvatskog emigranta Stanka Nižića. Osumnjičeni, kojem su na rukama otkriveni tragovi baruta, za što nije mogao dati opravdanje, poriče počinjenje djela za koje se tereti.

U istražnom zatvoru ostao je dva i pol mjeseca, do 12. studenoga 1981., kada je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

S druge strane, nakon što su podaci iz arhive slovenske Udbe postali dostupni, u njima se mogao naći odgovor za ponašanje Miljenka Čuljka. Naime, u “Centralnoj aktivnoj evidenciji” (CAE) Čuljkovo ime evidentirano je pod brojem 157461 i uz njega se nalazi šifra 0014360-00057. A to je, kako se vidi iz šifrarnika te evidencijske baze, oznaka “številke dosjejev in hkrati registracijske številke stalni virov na zvezi usluž- bencev, pripadnikov rezerne sestave in registriranih sodelavcev SDV” (broja dosjea i kratice registracijskog broja stalnih izvora na vezi službenicima, pripadnika rezervnog sastava i registriranih suradnika SDS-a).[/box]

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović zadrijemao je na predstavljanju knjige Bože Vukušića u Mostaru. Kako se bliži ovogodišnja komemoracija na Bleiburgu, Bože Vukušić ne spava dobro.

Bože VukušićMiljenko ČuljakPetar BabićSlavko GrubišićStanko NižićVice VukojevićVladimir ŠeksZlatko Hasanbegović
Comments (6)
Add Comment
 • Zagrebačka trula grana Milijana Brkića u HDZ-u - 45lines

  […] udbaša Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, on se nije dao navući na tanak led. Čak i kad je Bože Vukušić, svjedok na suđenjima Krunoslavu Pratesu i spomenutim šefovima UDBA-e, pozvao birače da ne daju […]

 • Jerko Begic

  ,,Bože Vukušić: Na čelu Počasnog bleiburškog voda bili udbaši,,..

  Jesmo JADNI majko mila,kud god krenes samo udbasi,udba stvorila Hrvatsku,udba ubijala emigraciju,emigranti puni udbe,udba radi za-bnd- udba radi za mi5-6 udba u SABORU udba svugdje gdje god se okrenes,prevrni govno nadjes udbasa,izgleda mi da mi ni ne seremo kao ljudi nego nam od svakog sranja i govneta postane udbas…nije ni cudno jer od boljeg materijala udbas ni ne moze postati osim od govana.

 • Marin

  Maske su pale i padaju,kako sada otići u Bleiburg a treba otići…Majko moja za koga su umrli.

  • Jura

   Nema veze. Treba otići i moliti se, to je ono što vrijedi.