Bauk lustracije (5): Danijel Ivin: Drago Pilsel mi je rekao da je Karamarko poručio da ne napuštaš Hrvatsku zbog njega

– Čuj, ja sam ti s Mesićem jako dobar. I onda mi je on jako hvalio Karamarka. Nisam znao u što će se Karamarko pretvoriti zadnjih godina, da će izmišljati partizanske zločine, jahati na lustraciji itsl. A onda kad si ti odlazio iz Hrvatske… E vidiš, ja ti onda nisam njega napao na onoj konfereneciji jer mi je Drago Pilsel rekao, a da je i tebi rekao, da je Karamarko poručio da neće ništa raditi protiv tebe i da ti ne moraš bježati. Ali ti očito nisi poslušao Karamarkove riječi koje ti je prenio Pilsel”, otvorio je Ivin karte.

Sredinom lipnja, u nedjelju oko 10 sati, 2009-e kriminalistički inspektor iz VII PP Tešnjevka raspoređen na poslovima kaznenih djela protiv djece, pozvonio nam je na vrata i rekao da treba moju tada petogodišnju kći. Bio je civilno, hipsterski odjeven (kao da ne pobudi pažnju susjeda). Ljutito sam mu odbrusio da nije normalan i da on nema što razgovarati s mojim djetetom bez obzira što je pokazao policijsku značku. Onda je kazao da zapravo donosi poziv meni i spuzi da dovedemo dijete u Centar za socijalnu skrb gdje će on našu kći (kao educiran je) ispitivati u prisustvu socijalnih radnica o tome zlostavljam li ju ja seksualno i na druge načine.

Agoniju kroz koju smo prolazili nakon toga najbolje je opisala supruga za fairpress.eu: DOSJE PERATOVIĆ III: Nada Peratović je jednostavno bila tu, uz supruga koji trpi, pokušavajući održati obitelj na okupu

Sumnjali smo da iza tog progona stoji tadašnji šef policije Tomislav Karamarko. Suprugu je već polako počela hvatati paranoja za sigurnost naše obitelji, obzirom što nam se sve do tada događalo od strane vlasti obzzirom na moj novinarski i aktivistički angažman na suočavanju s mračnim dijelovima hrvatske prošlosti. Počeli smo razmišljati da se na kraće vrijeme preslimo u Švicarsku, naravno, bili bismo dostupni hrvatskim vlastima, da ne ispadne da smo pobjegli kao krivci.

U to vrijeme sam intenzivno razgovarao s Danijelom Ivinom, nekadašnjim istaknutim borcem za ljudska prava, bratom povjesničara Slavka Goldsteina, koji se obećao angažirati u pomoći obitelji Levar. Zanimalo me zašto Danijelov brat deklarativno obećava Levarovima pomoć, a u stvarnosti ništa ne čini. Razgovarali smo i o mojim indicijama da je Tomislav Karamarko kao šef UNS-a, opstruirao istragu o Levarovu ubojstvu još 2000-e.

Kolumna Drage Pilsela u Regional Expressu o 80-om rođendanu njegova prijatelja Danijela Ivina

– Pa ako je to Karamarko radio kao što tvrdiš, za to je morao znati Stjepan Mesić koji mu je bio šef, zaključio je Ivin.

– Točno, pukovnik Nikola Rendulić, jedan od prvih organizatora obrane Gospića po naređenju Martina Špegelja isto to misli. Odmah nakon Levarova ubojstva obratio se Mesiću da ga primi jer je dobio anonimnu telefonsku poruku, a kako će sad on kad mu je ubijen prijatelj Levar. Rendulić je umjesto kod Mesićeva šefa UNS-a primljen kod njegova pomoćnika Joška Badžima i sve mu ispričao što zna o Levarovu ubojstvu. Mesić nije prstom maknuo, rekao sam Ivinu.

U to vrijeme Ivo Josipović je pripremao svoju predizbornu kampanju za predsjednika kako bi naslijedio Stjepana Mesića kojem je isticao dvogodišnji mandat. Danijel Ivin mi je rekao da je s Josipovićem kao i s Mesićem prijatelj, ali da se on ne želi angažirati jer piše svoje memoare, a još je bio i pod istragom za gospodarski kriminal u “Geotehnici” za što je kasnije uvjetno i osuđen, ali najbolje da se ja javim Dragi Pilselu da bi mi on mogao srediti neki posao u Josipovićevu timu, pa ne bih s obitelji morao napuštati Hrvatsku, da će Josipović pobijediti, pa me Karamarko onda ne bi dirao.

Nakon Josipovićeve pobjede, Drago Pilsel je prvi, kao osoba kontroverzne biografije, ispao iz Ureda Predsjednika

Ta preporuka se za suprugu i mene činila kao slamka spasa. Odmah sam kontaktirao Pilsela. S njim sam do tada izvrsno surađivao, zapravo uglavnom sam ja njega brifirao o temama, poput bijega Ante Gotovine, o kojima je on kao slobodnjak pisao za strane medije.

Poslao sam Pilselu mail, pozvao se na Ivina i zamolio ga za bilo kakav angažman jer sam do tada već četiri godine bio bez posla. Naravno, i bez toga Ivo Josipović je bio naš favorit na izborima.

Pilsel me htio vidjeti u budućem stožeru, ali me zamolio da mu pošaljem sve infoe o sebi da ih on proslijedi Mirandu Mrsiću i Ivanu Račanu, pa onda s Josipovićem razgovara o mom angažmanu.

Evo njegovih odgovora meni: [box][/box]

Iskreno sam napisao Pilselu da sam u sukobu s Josipom Perkovićem jer mi je prijetio da će me ubiti što pišem o njegovoj ulozi u udbaškim ubojstvima (naivno sam se nadao da će Ivo Josipović isti čas po preuyimanju vlasti otpustiti sa savjetničkog mjesta Sašu Perkovića, a ne da će mu isti još kao Mesićev savjetnik pomagati u kampanji), da me ne voli Stjepan Mesić jer sam ga prozivao za koješta, a osim toga i za šutnju o Levarovu ubojstvu i na koncu da me Karamarko ne može smisliti pa gura tu istragu da ja seksualno zlostavljam dijete.

Na koncu i telefonski mi je potvrdio da sam odbijen:

– Čuj, razgovarao sam s ljudima iz vrha stožera iz kampanje i zaključeno je da bi nam ti bio najslabija točka u stožeru. Ti si žigosan. Zbog tebe bi nas mogla rasturiti sva spomenuta trojica “tvojih neprijatelja”, ali kad predsjednik pobijedi na izborima on će se sigurno potruditi da se tvoj slučaj riješi, tješio me drhtavim glasom Pilsel.

Pilsel me kasnije zamolio da nagovorim Vesnu Levar da ona i sin joj Leon dođu dati potpis u Gospić za Josipovićevu kandidaturu. Učinio sam to i dalje naivno vjerujući da će Ivo Josipović pomoći toj nesretnoj familiji.

Susret Ive Josipovića, prilikom prikupljanja potpisa za predsjedničku kandidaturu 2009-e, s udovicom Milana Levara, Vesnom, koji sam ja dogovorio na nagovor Drage Pilsela. Vesna Levar do tada nikad nije čula za Ivu Josipovića.

Supruga je rekal da nam nema druge nego pakirati se za Švicarsku pa ćemo odande vidjeti kako će se situacija razvijati i hoće li se stvoriti uvjeti da možemo normalno nastaviti živjeti u Hrvatskoj. Zamolio sam, između ostalih Danijela Ivina da kao poznati borac dođe na tiskovnu konferenciju kojom smo željeli obavijestiti javnost zašto napuštamo Hrvatsku. Jedva sam ga nagovorio. Počeo se pravdati da se kod Mesića raspitao o Karamarku, da mu ga je Stipe nahvalio, a da je isti i njemu potreban kako bi mu omogućio uvid u njegov udbin dosje koji bi Ivin koristio za pisanje svoje knjige, ali je na koncu pristao.

Na konferenciju u prostorijama HND-a od medija odazvao se samo novinar HINA-e, a Danijel Ivin je umjesto da me brani na osnovu svega onoga što sam mu ispričao i što je znao od drugih o razlozima našeg političkog egzila, napao HND da je ono prvo dužno štititi svoje članove.

U Švicarskoj smo ostali pola godine, a ja sam dane provodio kao zombi pred računalom prateći događaje u Hrvatskoj. Prvi šok sam doživio gledajući proglašenje izbornih rezultata u stođeru Ive Josipovića gdje sam vidio Danijela Ivina, napuhanog Dragu Pislela, ali i sina, Josipa Perkovića, Sašu kako srdačno razgovara s budućim ministrom pravosuđa u Milanovićevoj Vladi, Orsatom Miljenićem.

Svemu tomu unatoč, vratili smo se kako bi naše dijete pohađalo školu u Hrvatskoj, vjerujući da će SDP dobiti parlamentarne izbore, a da će nas Zoran Milanović i njegova Vlada obraniti od nasrtaja Perkovića, Mesića, Karamarka i “skuhanog” Josipovića. I tu smo se prevarili.

U lipnju 2012-e Drago Pilsel je poslavši Pravobraniteljici za djecu pismo u kojem traži zabranu spota Zagreb Pridea u kojem naša kći glumi djevočicu koju je usvoji lezbijsko-transrodni par, istodobno na fejsbuku napisao:

Uzasni spot. Čista agresivnost. Zloupotreba dijeteta (kći novinara Željka Peratovića koji ovime daje papa in boca Karamarku koji ga je prozivao kao lošeg roditelja). Pucanj u stopalo. Nevjerojatan promašaj organizatora Gay Pridea u Zagrebu. Poruka je da heteroseksualni parovi su za vatru?!

Kamenovanje naše obitelji od strane transfoba

Donedavno mi nisu bili jasni Pilselovi motivi za takav gnjusan napad koji je išao u prilog Karamarku, ali nakon nedavnih susreta s Danijelom Ivinom i sljubljivanjem Josipovića i Karamarka oko Manolićeve tvrdnje da je šef HDZ-a bi suradnik Udbe, stvar mi je jako bistra.

Od one konferencije kada smo najavili odlazak u Švicarsku donedavno s Ivinom nisam komunicirao. Sreo sam ga opet ljetos na predstavljanju memoarske knjige Josipa Manolića. U pratnji supruge ulazio je u Veliku dvoranu pokušavajući me ignorirati. Beozabrazno sam ga zaustavio u hodu.

– Danijele, evo prilike da vidimo da smo obijica živi, Nit ja znam jesi li ti umro, niti ti jesu li mene ubili. Jel tako, bio sam ciničan.

– A, Željko! Ma čuj, ne javljam se jer sam čuo da si se prodao Karamarku. A vidiš kakav je on, pokušavao se izvući.

– Čuj, ranije si imao drugačije mišljenje o njemu. A taj tko ti je rekao da sam se prodao Karamarku šuruje s istim, pa takve projekcije širi, bio sam nešto blaži.

Preunula nas je strpljiva Danijelova supruga da ne stojimo na prolazu, da nek se dogovorimo za sastanak i riješimo nesporazume.

Danijel i Adrina Ivin na predstavljanju memoara Josipa Manolića u Velikoj dvorani Novinarskog doma

Danijel Ivin me primio u svom stanu, bila je prisutna i supruga mu Adriana, početkom rujna o.g.

– Čuj, ja sam ti s Mesićem jako dobar. I onda mi je on jako hvalio Karamarka. Nisam znao u što će se Karamarko pretvoriti zadnjih godina, da će izmišljati partizanske zločine, jahati na lustraciji itsl. A onda kad si ti odlazio iz Hrvatske.. E vidiš, ja ti onda nisam njega napao na onoj konferenciji jer mi je Drago Pilsel rekao, a da je i tebi rekao, da je Karamarko poručio da neće ništa raditi protiv tebe i da ti ne moraš bježati. Ali ti očito nisi poslušao Karamarkove riječi koje ti je prenio Pilsel”, otvorio je Ivin karte.

-Danijele, ni ti ni Pilsel mi tada niste prenijeli nikakve Karamarkove poruke, a i da jeste, dobro znate da to ne bih prihvatio. Sramota je da ja tek sad saznajem da je Pilsel bio u ime Josipovića u kontaktu s Karamarkom, a da si i ti u tome sudjelovao jer eto “vjerovao si Mesiću da je Karamarko ispravan čovjek”. Ali drago mi je da si mi napokon to ispričao jer mi je sad jasno kako su udbaši povezani s Karamarkom i dan-danas, a šire primitivne spinove da sam se ja prodao Karamarku, bio sam blago oštar.

Daljnji razgovor smo nastavili Ivinovom kritikom Manolićeve knjige, pa podatka koji je “Joža” iznio da je Tito neposredno nakon oslobođenja Zagreba poslao agenta da ubije Stepinca itsl. Napose, Danijel Ivin je bio strašno zainteresiran da mu objasnim što se to događa na suđenju Mustaču i Perkoviću, usput iznoseći teze o tom suđenju koje u javnost, što službeno što neslužbeno plasiraju Stjepan Mesić i Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo.

Adriana IvinDanijel IvinDrago PilselIvo JosipovićLeon LevarMilan LevarOrsat MiljenićSaša PerkovićSlavko GodsteinStjepan MesićTomislav KaramarkoVesna LevarZdravko Mustač
Comments (1)
Add Comment