Bauk lustracije (4): Amerikanci i Britanci oslobađaju Perkovića da im pomogne srediti stanje na Balkanu s Rusima?

Koristi li se Mesić ovim spinom kako bi izvršio pritisak na Zorana Milanovića da pomogne oko finaciranja obrana minhenskih optuženika  i dodatno opstruira dostupnost svih arhiva potrebnih za što profesionalnije i pravednije suđenje, jer eto Amerikanci samo što nisu slomili Nijemce da Perković izađe van, a “kauboji” su otkantali i Karamarka i daju prednost aktualnom premijeru da ponovo osvoji mandat, te iz kombinacije s premijerom izbaci Josipa Manolića, koji pak vodi boj s Karamarkom oko lustracije, ali ne za račun Mesića i Perkovića, pokušat ću doznati u sljedećim nastavcima.

 

Josip Perković je za vrijeme Domovinskog rata surađivao s Amerikancima i Britancima i time pomrsio planove Nijemcima da oni preko utjecajaja na ratno-politička zbivanja nakon rata zavladaju prostorom Balkana. Kako je Karamako dosadašnja logistička uzdanica Nijemaca s prstima u pekmezu, preko supruge Ane Šarić, uhvaćen u poslu s Rusima oko gradnje nuklearke u Finskoj, Amerikanci i Britanci su pritisnuli njemačke vlasti, koje i sami sumnjiče za suradnju s Rusima, da puste Josipa Perkovića iz minhenskog pritvora u Hrvatsku da njima pomogne riješiti problem s utjecajem Rusa na Balkanu, ovim riječima su me dva izvora bliska bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću, ali i Perkovićem odvjetniku Ani Nobilu, uvjeravala da će se uskoro dogoditi rasplet sapunice od suđenja šefovima UDBA-e Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću za ubojstvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983-e.

Izvori niječu da im su im izvori Stjepan Mesić i/ili Anto Nobilo. Sugeriraju da su te informacije dobile od krugova bliskih Vladi Zorana Milanovića, i/ili ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Međutim, i prekjučerašnja izjava Perkovićeva odvjetnika da tuđiteljstvo i sud do sad nisu ponudili nijedan čvrsti dokaz da je njegov klijent sudjelovao u ubojstvu Stjepana Đurekovića te da ga zbog toga treba odmah pustiti na slobodu jer da suđenje traje već 11 mjeseci i ne vidi mu se kraj, a rezultata nema, učvršćuje me u uvjerenju da je uvodni spin lansiran upravo iz kruga odvjetnika Ante Nobila, a u koji svakako pripada i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Uostalom Anto Nobilo je na samom početku suđenja u emisiji kod Romana Bolkovića, novinara suradnika svih političkih i obavještajnih moćnika, jasno rekao da je Perković u ratu zadužio Amerikance i Britance i napakostio Nijemcima i da mu se oni sada svete ovim suđenjem.

 

Spin se naslanja i na činjenice da je Josip Perković kao pomoćnik Gojka Šuška, ministra obrane i navodno suradnika jugoslavenskih i američkih tajnih službi, imao utjecaj na događaje u ratnom Gospiću. Činjenica jest da je Josip Perković, nakon smjene Tihomira Oreškovića kao tajnika Kriznog štaba za Liku i kratnog uhićenja, istog, prema vlastitim riječima na traženje ministra Šuška, zaposlio kod sebe u tajnu službu SIS.

Nadalje, Nobilo je postao odvjetnik Tihofila Blaškića tako što ga je Perković preporučio Šušku, a isti zatim Tuđmanu. Još uvijek se vode polemike o ulozi britanskog kontigenta u UN-ovim jedinicama oko ratnog zločina HVO-a u Ahmićima za što je bio optužen Blaškić. Nobilo (falsifikatom MUP-ova dokumenta s izjavom nepostojećeg svjedoka) i Perković su isposlovali da Blaškiću kazna bude smanjena s 45 godina, u žalbenom postupku samo na 9,5 koliko je već proveo u pritvoru, odnosno da bude osuđen tek za tjeranje zarobljenih Bošnjaka da kopaju rovove na prvoj crti bojišnice s Armijom BiH. Sve su to Nobilo i Perković postigli bez spominjanja brtianskog kontigenta u UN-u, koji je prema riječima nekoliko hrvatskih eksperata svojedobno uključenih u slučaj, znao za pripremanje zločina, nije ga pokušao spriječiti, ali se zato prvi našao na mjestu zločina i o pokolju izvijestio svijet. Sva krivnja je pala na Darija Kordića, koji je potom sam od sebe učinio vjerski fanatičnu katoličku žrtvu.

Napose, Saša i Josip Perković bili su na osnovu sprazuma Račanove Vlade s britanskom obavještajnom službom MI6, angažirani u potrazi za odbjeglim Antom Gotovinom. Bijeg Ante Gotovine koštao je Hrvatsku zakašnjelog ulaska u EU za najmanje 5 godina, a osobito su britanska i njoj tada satelitske diplomacije švedske i nizozemske, inzistirale da se Hrvatska neće približiti vratima EU dok Gotovina ne bude uhićen.

08.03.2005. / 00:00 Autor: Nacionalova redakcija
EKSKLUZIVNO – BRITANSKA UCJENA HRVATSKE U DEVET TOČAKA
Nacional objavljuje sadržaj skandaloznog zahtjeva koji je 1. veljače šef britanske tajne službe u Hrvatskoj Gareth Geoffrey Lungley uručio ravnatelju POA-e Tomislavu Karamarku, naređujući Vladi RH što treba učiniti u slučaju Gotovina

I Tomislav Karamarko kada je preuzeo POA-u 2004-e, preuzeo je suradnju s MI6-om u lovu na Gotovinu što se očitovalo i famoznim nonpaperom – dokumentom koji je iscurio iz POA-e, a u kojem se objašnjava što je Karamarko po uputama Britanaca poduzeo da razbije Gotovininu mrežu pomagača. Na koncu, Karamarko se, uz čije političke sugestije ili pritisak, dogovorio s Antom Gotovinom da se odbjegli general preda na Tenerifima, a kao jedan od njegovih pomagača kažnjen je bivši policajac Salih Fazlić, koji je godinu dana prije uhićenja Saši Perkoviću, pomoćniku ravnatelja OA-e donio informacije kojim se lažnim informacijama danas ugledni uzgajivač tuna, služi u bijegu po “Hrvatskoj, BiH i južnoj Francuskoj”.

Balkanskim političarima i špijunima, čini se omiljena je ona Heraklitova misao: “Na ovom svijetu stalna samo mijena jest”. Oni ju tumače na svoj pretpolitički, društveno primitivan način: Surađuj sa svima koji te ucjenjuju ili ti njih ucjenjuješ,  s onima od kojić đeš imati trenutne koristi, zadržati ili zadobiti moć. A uvijek govori da si samo radio svoj posao ili se rukovodio najvišim nacionalnim interesima, odnosno nacionalnom sigurnošću. Pa tako Josip Perković i Zdravko Mustač istodobno štite jugoslavenski ustavnopravni predak tako što organiziraju ubojstva emigranata, ali i stvaraju pretpostavke za uspostavu Nezavisne Hrvatske uz pomoć Mike Špiljka i kardinala Kuharića, lansirajući disidenta Franju Tuđmana za prvog hrvatskog predsjednika. Predsjednik Tomislav Karamarko desetljećima služi “komunjarama i udbašima” Josipu Manoliću, Stjepanu Mesiću, pa onda kreće u “krvavi” čekićarski i šatoraški boj za lustraciju “crvenih vragova” iz kojeg ubrzo mlohavo izlazi slizavši se s eksponentom svojih bivših šefova Stjepana Mesića i Josipa Perkovića, još jednim bivši predsjednikom, Ivom Josipovićem.

Večernji list, Objava: 14.8.2002 | Autor: Tomislav Rukavina

Izvori bliski Stjepanu Mesiću i Anti Nobilu s početka, priče upoznati su s postupcima policije i DORH-a na rješavanju ubojstva Milana Levara, čega se najviše boji nekadašnji Šuškov i Perkovićev pulen Tihomir Orešković, za kojega je svjedočeći na suđenju za ratne zločine u Gospiću u Rijeci početkom 2000-ih, kao bivši šef SZUP-a, Manolićev špijun Smiljan Reljić, izjavio da je riječ o dvostrukom špijunu jugoslavenskom i američkom.

Prema meni dostupnim diplomatskim informacijama, Amerikanci su zanijekali svaku vezu s Oreškovićem još 2000-e kad je bio uhićen i od policije tražio da mu omoguće poziv veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, što je isto s gnušanjem odbilo. Svjestan da se obruč istrage o ubojstvu Milana Levara opasno steže oko njega, Tihomir Orešković je kod svojih nekadašnjih špijunskih kolega u Zagrebu pokušao intervenirati da mene neutraliziraju jer da sam ja taj koji gura tu istragu i da raspolažem informacijama koje ga opet mogu koštati zatvora. Njegove bivše kolege iz hrvatskih tajnih službi su ga hladno odbili rekavši mu da tu ne mogu učiniti ništa jer da “Peratović radi za CIA-u i BND”. Kako su mi kasnije ispričali, Tihomir Orešković je problijedio i bez riječi ih napustio.

Ovih dana Ivica Orešković, Tihomirov brat, i agent SIS-a, osobno Josipa Perkovića, u Gospiću kad su se događali zločini za koje “Tiho”  već osuđen i na trećinu vremena na bolovanju izdržao kaznu, bivše policajce i tajne agente u Gospiću i Perušiću, koji su meni prenijeli svoje spoznaje o ubojstvu Milana Levara, i raspituje se kod njih o Zdenku Bandi i Miri Matijeviću, ljudima koji meni pomažu da izdržim u borbi sa sustavom koji opstruira istragu oko pokušaja atentata na mene u Pokupskoj Luki 126, 28. svibnja o.g.

Koliko sam ja informiran iz međunarodnih krugova koji nadziru moju sigurnost na razne načine, potpuna je laž da bi Amerikanci slamali Nijemce da puste na slobodu Josipa Perkovića (Zanimljivo, nitko u ovim spinovima ne spominje Zdravka Mustača. On bi valjda u paketu trebao izaći s Perkovićem na slobodu obzirom da je u paketu s njim i upao na ovo suđenje) da im oko bilo čega pomogne, posebno ne oko zaštite Tihomira Oreškovića. Amerikanci nsažno podržavaju lustraciju Balkana, koju operativno provode Nijemci. A ako nešto zapne kao u slučaju arbitraže za Piranski zaljev ili Karamarkove povezanosti s Rusima, tek onda uskaču i saveznicima Nijemcima i Francuzima predlažu novi smjer.

U tim je krugovima procijenjeno da je Karamarko opet promijenio ploču (Heraklitova mijena) te da se nijedan ozbiljan međunarodni faktor u svojim strateškim planovima ne može osloniti na njega (suradnja s Perkovićem preko Josipovića i s Rusima preko supruge Ane Šarić), te bi bilo potpuno apsurdno da razlog od odustanka igranja na njega kao budućeg premijera bude neka potreba da Josip Perković sa slobode u Hrvatskoj pomogne u obavještajnom ratu s Rusima na Balkanu.

Komentar i analiza Jutarnjeg lista od prije skoro godinu dana o Mesićevoj podršci Putinu oko situacije s Ukrajinom

Što je baš balkanski tipično, ili kako su veliki Hrvati voljeli reći “bizantinsko”, jest da ovakve priče širi Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske koji je na crnoj listi Amerikanaca zbog suradnje s Gadafijem, upletenosti u aferu Patria, mutnim poslovima s Rusima preko Kazahstana, Azerbajdžana, a pri čemu se i dalje koristi Perkovićevom infrastruktorom“, zaključio je moj sugorvornik duboko involviran u strateške planove “velikih igrača” sa Zapadnim Balkanom.

Koristi li se Mesić ovim spinom kako bi izvršio pritisak na Zorana Milanovića da pomogne oko finaciranja obrana minhenskih optuženika  i dodatno opstruira dostupnost svih arhiva potrebnih za što profesionalnije i pravednije suđenje, jer eto Amerikanci samo što nisu slomili Nijemce da Perković izađe van, a “kauboji” su otkantali i Karamarka i daju prednost aktualnom premijeru da ponovo osvoji mandat, te iz kombinacije s premijerom izbaci Josipa Manolića, koji pak vodi boj s Karamarkom oko lustracije, ali ne za račun Mesića i Perkovića, pokušat ću doznati u sljedećim nastavcima.

 

Ana ŠarićAnto NobiloBNDCIADarijo KordićFranjo TuđmanGojko ŠušakIvica OreškovićJosip ManolićJosip PerkovićMario BertinaMI6Mika ŠpiljakMilan LevarRanko OstojićRomano BolkovićSmiljan ReljićStjepan ĐurekovićStjepan MesićTihofil BlaškićTihomir OreškovićUDBAVesna PusićZdravko MustačZinka BardićZoran Milanović
Comments (0)
Add Comment