Ovaj portal promovira suočavanje s prošlošću, slobodu govora i sekularnost

O lažima iz HND-a (1): Alaburić i Leković su pristali, pa mi odbili pružiti pravnu pomoć

Oops...
Slider with alias none not found.

Vesna (Alaburić) se javila, al rekla da je na godišnjem, da će se javiti kad se vrati. Mislim da se danas vraća s godišnjeg. Po njenom iskustvu, ja bih mogao dobiti samo uvid u spis. Međutim, natjerao sam ih na punu primjenu ZKP-a što se tiče oštećenika.

Kada sam objavio da istupam iz HND-a jer mi je moja strukovna udruga uskratila obećanu pravnu pomoć, reagirali su prozvani  Saša Leković i Vesna Alaburić.

Najviše poluinformacija i neistina izrekli su za tportal:

‘Peratoviću sam u ljeto 2015. dala pravni savjet o pravima oštećenika u istražnom postupku i uz njegovo dopuštenje kontaktirala s Državnim odvjetništvom u Karlovcu kako bi mu omogućili prisustvovanje ispitivanju važnog svjedoka’, kazala je tportalu Alaburić kada smo je suočili s Peratovićevim navodima.

‘Nisam opunomoćenica Željka Peratovića u tom kaznenom postupku, niti imam saznanja o tijeku tog kaznenog postupka’, istaknula je i podsjetila kako ‘Peratović zna da odvjetnici Centra HND-a za zaštitu slobode izražavanja daju novinarima pravnu zaštitu besplatno’. ‘Stoga činjenica da je od londonske udruge Media Legal Defence Initiative pribavljao novčanu potporu, upućuje na zaključak da nije očekivao ni moju pravnu pomoć, kao ni pravnu pomoć bilo kojeg odvjetnika ili odvjetnice u Centru’, smatra Alaburić, a Leković je ustvrdio da je ‘Alaburić pružila kolegi Peratoviću pravnu pomoć koliko je god mogla’ i za tportal ustvrdio da o tome postoje i pisani tragovi’.

Andreja Žapčić, tportal.hr 16.2.2016 12:55:24

 

Skoro identične izjave, ali ne zato manje važne, Saša Leković i Vesna Alaburić dali su i za portal fairpress.eu:

 

[box]Odvjetnica u Centru za zaštitu slobode izražavanja,Vesna Alaburić, komentirala je za Fairpress navode Peratovićevog Otvorenog pisma HND-u:

U ljeto 2015. Željku Peratoviću sam dala  pravni savjet o pravima oštećenika u istražnom postupku i uz njegovo dopuštenje kontaktirala s Državnim odvjetništvom u Karlovcu kako bi mu omogućili prisustvovanje ispitivanju važnog svjedoka. Nisam opunomoćenica Željka Peratovića u tom kaznenom postupku, niti imam saznanja o tijeku tog kaznenog postupka. A što se tiče novčane potpore za zastupanje, koju je Željko Peratović osigurao, ona nije potrebna za odvjetnike Centra za zaštitu slobode izražavanja, jer oni novinarima usluge pravne pomoći daju besplatno. Željko Peratović ima pravo zatražiti pravnu pomoć od Centra i zasigurno će je dobiti u svim predmetima koji se tiču povrede njegovih profesionalnih novinarskih prava.

Leković je dodao kako je Peratović imao njihovu punu podršku i  tijekom daljnjeg raspleta događaja:

Od tada sam u ime HND-a (na konferencijama za novinare, u izjavama za medije te u priopćenjima) najmanje deset puta podsjetio na to što se dogodilo kolegi Peratoviću jasno ističući kako napad na njega HND smatra napadom na slobodu izražavanja i neovisnost novinara. Također je HND javno nekoliko puta upozorio na sporost istrage i podržao prekvalifikaciju djela u pokušaj ubojstva o čemu također postoje pisani tragovi. O svim fazama postupka pokrenutoga zbog napada na kolegu Peratovića HND je redovito izvještavao putem svoje web stranice te kolegu nedvosmisleno podržavao. Odvjetnica Vesna Alaburić pružila je kolegi Peratoviću pravnu pomoć koliko je god mogla.

 

Ivana Horvatek i Kristina Markalaus, fairpress.eu, Feb 16, 2016 [/box]

No prije nego li dokazima, tj “pisanim tragovima”, krenem u demontažu gornjih podlih konstrukcija, prenio bih još  jedan kasniji citat Saše Lekovića s portala fairpress.eu za kojeg sam do ovog slučaja smatrao da je objektivan u izvještavanju o stanju medijskih sloboda na jugoistoku Europe:

FP: Mislite li da je HND napravio sve što je bilo moguće u vezi slučaja Peratović?

Leković: HND je napravio sve što je bilo u našoj moći. Nikada do sada nije tako brzo i sveobuhvatno reagirano nakon napada na člana HND-a kao u tom slučaju. Ali ne može HND određivati sadržaj optužnice niti presuđivati umjesto sudova.

Ivana Horvatek, fairpress.eu Mar 4, 2016

 

HND Centar za slobodu izražavanja
HND je 02. srpnja 2015 predstavio Centar za slobodu izražavanja. Saša Leković i Vesna Alaburić u sredini, a Emil Havkić za govornicom / foto FAH

Vesna Alaburić nije uz moje dopuštenje kontaktirala nikog u karlovačkom DORH-u što ću dokazati svojim i njenim mailovima. Kada sam ju kontaktirao početkom kolovoza, rekla mi je da joj pošaljem mail što će biti dovoljno da ona može kontaktirati DORH i poslužiti kao preliminarna punomoć u zastupanju. Poslao sam joj mail, ali me ona kasnije izvijestila telefonski da zamjenika županijske državne odvjetnice Željka Brkljačića, koji je vodio istragu o pokušaju ubojstva, nije uspjela dobiti. Njen pravni savjet mi nije bio od koristi. Rekla mi je da neću moći prisustvovati saslušanjima svjedoka već da ćemo eventualno moći dobiti uvid u spis. Ja sam pak bio na saslušanju ključnog svjedoka Franje Požgaja, a njegov iskaz koji je kasnije tražila Vesna Alaburić da joj bude dostavljen, na koncu je do nje i stigao. No, ni ona ni Saša Leković nisu poduzeli ništa.

 

2015-08-03 13:53 GMT+01:00 Zeljko Peratovic <y@x.com>:

Poštovani danas sam ŽDO Karlovac predao priloženi dokument navodeći sva prava koja mi kao oštećeniku pripadaju u državnodovjetničkoj istrazi i zamjenica karlovačke državne odvjetnice koja je jutros ispitivala prvog svjedoka, dopustila mi je da ih konzumiram. Bio sam prisutan ispitivanju svjedoka. Upozoravam da se nigdje ni u rješenju o otvaranju istrage za pokušaj ubojstva ni na današnjem ispitivanju ne navodi kao motiv ilegalno šljunčarenje optuženika niti moje pisanje o toj temi kao što je kasnije prenijela Hina. Na moje inzistiranje, Hina će dopuniti svoju vijest kako se ne bi stekao dojam da je šljunčarenje motiv da me napadnu neki pijanci. Žao mi je što dio medija, institucija i javnosti i dalje žele minorizirati ovaj slučaj.

Lp,

Željko

……………………….

Od: Vesna Alaburic <[email protected]>

Predmet: Odg: zamolba i trazenje

Datum: 3. kolovoza 2015. u 21:48:08 CEST

Za: Zeljko Peratovic <[email protected]>

Dragi Zeljko,

drago mi je sto ti je odobreno prisustvovanje saslusanju. Bit cemo u kontaktu.

Srdacno,

Vesna

Evo i kako se Saša Leković raspitivao o slučaju i suradnji s Vesnom Alaburić.

17.08.2015., u 23:57, Sasa Lekovic <x1@y1.com> piše:

Žac,

 

Ima li što novo u vezi pokušaja ubojstva? Do kuda se došlo? Da li si se čuo sa Vesnom Alaburić?

 

Saša

…………….

Od: Zeljko Peratovic <[email protected]>

Predmet: Odg: ima li što novo?

Datum: 18. kolovoza 2015. u 07:32:36 CEST

Za: Sasa Lekovic <[email protected]>

Bilo jedno dokazno ročište na kojem ispitivan glavni svjedok i na kom sam bio prisutan i mogao ispitivati svjedoka. Onda sve odgođeno zbog žalbi optuženika. Ispitivala zamjenica čiji nije predmet jer zamjenik čiji je, bio u Gospiću. Taj zamjenik pokriva i Liku i vodi i slučaj Levar. Čuo se s njim dan nakon onog ročišta. Doima se suradljivo. Poslao mi jedan dopis da je jednu kaznenu prijavu za prijetnju proslijedio ODO Karlovac. Obavijestio ih da mi šalju dopise na Luku Pokupsku jer sam tu i prikupljam dokaze. Vesna se javila, al rekla da je na godišnjem, da će se javiti kad se vrati. Mislim da se danas vraća s godišnjeg. Po njenom iskustvu, ja bih mogao dobiti samo uvid u spis. Međutim, natjerao sam ih na punu primjenu ZKP-a što se tiče oštećenika. Ne treba ona dolaziti ovdje, odnosno u punom smislu me zastupati. Ako može, više će mi pomoći savjetom. Isplašio sam ja ove. Samo sam i sam napravio malo predaha, ali ovih dana opet idem tamo osobno da vidim što se događa. Čini se da su od izvršitelja digli ruke pa ne prijete više, a moguće da su im zapečatili ilegalnu šljunčaru jer sam i DORH-u zaprijetio da ću ih tužiti jer su omogućavali kriminal. Za njih i njihovu šljunčaru saznao sam tek nakon što su me napali, a prvu izjavu DORH dao da nema pozadine jer su svi znali čime se ovi bave, a da sam ja o tome pisao. To nije istina. Ako su oni znali, onda su krivi što ih nisu sankcionirali 😉 Ni organizator, na kojeg sumnjam i kojeg sam predložio kao svjedoka, za sada, ne huška druge. Vidjet ću sutra-prekosutra kako teku stvari, pa se javim.

Tnx,

Željko

………………….

Od: “Sasa Lekovic” <[email protected]>

Predmet: RE: ima li što novo?

Datum: 18. kolovoza 2015. u 10:45:01 CEST

Za: “‘Zeljko Peratovic'” <[email protected]>

Hvala za info. Javi kad se čuješ sa Vesnom. Ako ti se slučajno ne javi u slijedećih nekoliko dana zovi ti nju. Ne mislim da će zaboraviti ali je pretrpana hitnim poslom pa je moguće da ne stigne odmah. I javi kako ide da znam treba li HND još nešto učiniti.

 

Saša

Saša Leković i Vesna Alaburić su počeli dobivati materijale vezano za sve okolnosti pokušaja ubojstva.

Od: Zeljko Peratovic <[email protected]>

Predmet: Odg: ima li što novo?

Datum: 9. rujna 2015. u 13:14:09 CEST

Za: Sasa Lekovic <[email protected]>, Vesna Alaburic <[email protected]>

Poštovani Vesna i Saša, 

šaljem vam po dogovoru  jedan za drugim skenirane materijale koji su do sada u spisu. Na koncu ću vam poslati sažetak onoga što mislim da je problem i svoj prijedlog kako biste mi mogli pomoći. Ja više nemam snage sam za ovu borbu. A morat ću i svoju centralu (RSF-a) obavijestiti da zbog zdravstvenih problema izazvanih ovim slučajem ne mogu više biti ni njihov dopisnik. 

Srdačan pozdrav,

Željko

P.S. Šaljem i linkove na tekstove koje sam do sada na ovu temu objavio na svojoj stranici ne navodeći bitne detalje za istragu. Obratite, osobitu pažnju na zadnji tekst. Osoba koju sam naveo u kzanenoj prijavi za pokušaj ubojstva za svjedoka, a u svim kasnijim dopunama i izjavama glavnog svjedoka iznosim indicije da je on organizator pokušaja ubojstva, zove se Ž. Š.

Od: Zeljko Peratovic <[email protected]>

Predmet: Odg: ima li što novo 2

Datum: 9. rujna 2015. u 13:34:03 CEST

Za: Sasa Lekovic <[email protected]>, Vesna Alaburic <[email protected]>

P.S. Ono o čemu sam pisao u predzadnjem mailu nije bilo dokazno ročište, već hitne dokazne radnje radi odluke o produženju istražnog pritvora i zamjenica mi je dopustila da budem prisutan i ispitujem svjedoka. Svjedok Požgaj je na tim hitnim dokaznim radnjama iskazivao da mu je više puta prijetio drugi svjedok Željko Šafar i to je uneseno u zapisnik i snimljeno video kamerom.

Sad šaljem ostale dokumente

Od: “Sasa Lekovic” <[email protected]>

Predmet: RE: ima li što novo?

Datum: 9. rujna 2015. u 14:06:27 CEST

Za: “‘Zeljko Peratovic'” <[email protected]>, “‘Vesna Alaburic'” <[email protected]>

Žac,

 

Dobio sam tvoj mejl sa prilozima. Čim pročitam javit ću se.

 

Saša

Od: Zeljko Peratovic <[email protected]>

Predmet: Odg: ima li što novo 4

Datum: 9. rujna 2015. u 14:10:14 CEST

Za: Sasa Lekovic <[email protected]>, Vesna Alaburic <[email protected]>

Kada sam u petak 4 rujna posjetio zamjenika državnog odvjetnika Željka Brkljačića u njegovu uredu …

….

Na koncu je rekao da će mene saslušati 29. 09. 

Stiže još materijala 🙂

……………

09.09.2015., u 14:06, Sasa Lekovic <x[email protected]> piše:

Žac,

 

Dobio sam tvoj mejl sa prilozima. Čim pročitam javit ću se.

 

Saša

…..

Od: Zeljko Peratovic <[email protected]>

Predmet: Odg: ima li što novo(/)

Datum: 9. rujna 2015. u 14:15:54 CEST

Za: Sasa Lekovic <[email protected]>

Sorry, malo je preopsežno…

Ček, da pošaljem ostalo.

………………………..

Od: Zeljko Peratovic <[email protected]>

Predmet: Odg: ima li što novo 5

Datum: 9. rujna 2015. u 14:35:43 CEST

Za: Sasa Lekovic <[email protected]>, Vesna Alaburic <[email protected]>

Zadnji dokumenti. Obratite paznju na rjesenje o odbijanju istraznog zatvora koje mi je dostavljeno preko VII PP Zagreb. Mene nikada nitko iz VII PP ili iz karlovačke policije nije kontaktirao da vidi jel mi se prijeti itsl, a svjedoka Požgaja karlovačka policija ipak je. Jednom su me, dva tjedna nakon što sam dobio ovo rješenje zvali s centrale PU Zagrebačke i rekli da jesam li dobio ovo rješenje i nek im se obratim ako budem imao problema. Kad sam imao problema 13. rujna kod Donje Kupčine i Pisarovine s okrivljenima, na broj s kojeg su me zvali iz PU Zagrebačke, javila se čistačica i rekla da tamo nema nikog i da je “danas praznik Sveti Antun” i da nema pojma kom da se obratim.

Pozdrav,

Željko

Uzbuđenje tek slijedi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.